Heb je jouw aanslagbiljet ontvangen en wil je bezwaar maken? Op deze pagina vind je antwoord op al jouw vragen over de WOZ-waarde, bezwaar maken, uitleg over de procedure en afkortingen op jouw aanslagbiljet.

Verenging de Vastelastenbond biedt een gratis WOZ-waarde dienst aan. Dat betekent dat je, als je denkt dat je WOZ-waarde niet klopt, via ons bezwaar kan maken. Wij werken samen met Previcus Vastgoed. Zij bekijken onafhankelijk de taxatie (WOZ-waarde) die jouw gemeente aan jouw woning heeft toegekend en dienen indien nodig een uitgebreider bezwaar in bij jouw gemeente, zodat je minder belastingen hoeft te betalen. Dit is geheel kosteloos. Op deze pagina vind je veel Q & A over WOZ-waarde. Een uitgebreider overzicht vind je op onze pagina veelgestelde vragen over WOZ-waarde en belastingen

1. Waarom zou ik bezwaar maken?

Veel WOZ-waarden kloppen niet. Het is tenslotte een inschatting. Dit komt doordat gemeenten hun administratie over het algemeen niet op orde hebben en de waarde jaar op jaar globaal wordt geïndexeerd. Hierdoor kan jouw woning duizenden euro’s duurder worden geschat dan wat de werkelijke waarde is. Door bezwaar te maken wordt er specifiek naar jouw huis gekeken en daarvoor een juiste WOZ-waarde bepaald. De gemeente past dan automatisch de hoogte van de gemeentelijke belastingen aan. Check je slagingskans en maak gratis bezwaar. Binnen 2 minuten is jouw aanvraag ingediend en nemen wij het volledige (juridische) proces uit handen.

2. Wat levert een bezwaar mij op? Wat is de gemiddelde besparing?

Iedere zaak staat op zich en de besparing die gerealiseerd wordt, is bij elke gemeente en voor elke belastingplichtige anders. De besparing op lokale belastingen kunnen oplopen tot € 250,- euro per jaar. Maar niet alleen de jouw lokale woonlasten gaan omlaag. Omdat de WOZ van jouw woning invloed heeft op jouw vermogen- en daarmee op jouw inkomen - heeft de WOZ-waarde ook effect op de inkomstenbelasting. Dit kan nog veel meer belastingvoordeel opleveren. 

Een specifieke berekening van de teruggave van de inkomstenbelasting is zeer lastig. Dit omdat het onder andere te maken heeft met samenstelling van het gezin, het inkomen, de hoogte van de WOZ-waarde etc.

Een verlaging van de WOZ-waarde met € 30.000,- betekent naar schatting een jaarlijkse besparing van:

 • Onroerende zaakbelasting (OZB)    € 50,-
 • Inkomstenbelasting                              € 100,-
 • Watersysteemheffing                           € 15,-
 • Rioolheffing                                              € 5,-

Totale besparing                                             € 170,-

3. Hoe groot is de kans dat een bezwaar succesvol is?

Dat verschilt per gemeente. De ene gemeente heeft het taxeren van woningen beter op orde dan de andere. Vorig jaar werd 41% van de ingediende bezwaren goedgekeurd. (Dat heet ook wel gehonoreerd). Of je dit een hoge of lage kans vindt is aan jou om te bepalen.

4. Ik kan ook gewoon zelf bezwaar voeren, waarom zou ik dat uitbesteden?

Je kan inderdaad de bezwaarprocedure zelf voeren. Bij iets 'simpels' zoals objectkenmerken is het natuurlijk zo aangepast. Echter, een ingewikkelder bezwaar is meestal een vrij technisch verhaal. Vanwege de specialistische kennis die Previcus Vastgoed bezit, kunnen zij deskundig bezwaar maken tegen jouw WOZ waarde. Ook wordt er, indien nodig, een taxatierapport opgesteld waardoor de slagingskans toeneemt. Uiteraard vallen ook deze kosten binnen de vergoeding van de gemeente, waardoor ook dit je niks kost. Daarnaast hebben de specialisten ook inzicht in alle verkochte woningen in jouw gemeente en zijn zij bekend met beroepsprocedures.

5. Kan mijn WOZ-waarde ook verhoogd worden door een bezwaar?

Nee, als je een verlaging aanvraagt kan de waarde van dat belastingjaar niet verhoogd worden. Een bezwaar heeft dus geen invloed op de waarde van dat belastingjaar. In het geval dat je de waarde naar boven wil laten bijstellen. Bijvoorbeeld als je een verhuurder bent die een hogere prijs wil vragen of jouw huis gaat verkopen dan is het ook mogelijk om een verzoek tot verhoging in te dienen. Het is dus ook mogelijk om een verhoging aan de vragen als je zelf een hogere WOZ-waarde wil. Geef dit dan specifiek aan op het aanvraagformulier.

6. Wanneer heeft bezwaar maken geen zin?

Wanneer je een 1 a 2 jaar geleden een woning hebt gekocht heeft het geen zin. In de Wet WOZ staat namelijk dat de gemeente de aankoopprijs van de woning het jaar erop als WOZ-waarde mag gebruiken. Ook als je al een (paar) keer eerder bezwaar hebt gemaakt en het is afgekeurd, dan heeft het niet veel nut om bezwaar te blijven maken. 

7. Hoe zit het met de kosten voor de gemeente?

Er wordt veel in de media gesproken over de kosten die ermee gemoeid zijn. Zo lezen we vaak: dat dergelijke bureaus veel geld krijgen dat uit de kas van de gemeente komt en dat de burger het jaar erop weer mag betalen. Dit ligt iets genuanceerder. Ja, er zit een vergoeding aan gekoppeld. Nee, die is niet zo hoog (lees 750 euro) als de media vaak roept. Dat is slechts in 2% van de gevallen zo.

De gemeenten 'verdienen' jaarlijks 12 miljard aan de gemeentelijke belastingen die door de WOZ-waarde bepaald worden. De kosten voor de bezwaren die goedgekeurd worden, bedragen 5 miljoen. Dat is een schril contract. Daarnaast is het zo dat de gemeente de proceskosten alleen hoeft te betalen als ze het verkeerd hebben ingeschat. Als de gemeente in het gelijk wordt gesteld zijn er geen kosten voor ze.

8. Kan ik als huurder ook bezwaar maken?

Ook als huurder kan je bezwaar maken. Sinds 2016 is het voor huurders ook mogelijk om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde. Vanaf juli 2015 is jouw gemeente verplicht om een WOZ-beschikking voor huurders van huurpanden op te leggen. Dus onderschat het belang van de WOZ-waarde als huurder van een woning niet. Als huurder betaal je ook gemeentelijke belastingen. Als de WOZ-waarde van jouw huurwoning daalt, dalen ook jouw gemeentelijke belastingen. De besparing is gemiddeld iets lager dan bij een koophuis, omdat je geen ozb belasting betaalt. Ook is een verlaging van de WOZ-waarde van invloed op de puntentoekenning, de hoogte van jouw huur en eventuele huursubsidie. Je leest hier alles over WOZ-waarde en huurwoning.

9. Hoe snel moet er na ontvangst van de beschikking bezwaar worden aangetekend?

Wanneer je bezwaar aan wil tekenen tegen jouw WOZ beschikking, dient dit binnen zes weken na dagtekening van de WOZ beschikking te worden gedaan bij de gemeente. Wanneer de bezwaartermijn voor jou afloopt ,is dus afhankelijk van de datum waarop jouw gemeente de WOZ-beschikking stuurt. Er zijn gemeenten die al eind januari een beschikking sturen. Andere gemeenten zoals Groningen is vaak later, pas in maart. Officieel moeten gemeente voor eind februari jou een brief sturen.

10. Hoe snel krijg ik te horen of mijn WOZ waarde is verlaagd?

De gemeente is verplicht om voor 31 december van hetzelfde kalenderjaar uitspraak te doen op het bezwaarschrift. In de praktijk ontvang je de uitspraak vaak eerder. Dit is afhankelijk van jouw gemeente. Gemiddeld duurt het 135 dagen voordat je een reactie van de gemeente krijgt. Wees dus gerust als je even een tijdje niks hoort. 

 

==============================================================================================================================================

Meer over de WOZ-dienst van de Vastelastenbond

Wat moet ik doen om bezwaar te maken?

Alle gegevens in vullen op de website van de Vastelastenbond en een handtekening te zetten onder alle gegevens. In 3 makkelijke en korte stappen heb je jouw aanvraag ingediend. Previcus Vastgoed neemt daarna alle zaken direct voor je in behandeling en zorgt dat jouw bezwaar ingediend wordt.

Hoe verloopt het proces van het bezwaar?

 1. Jouw aanvraag wordt doorgestuurd naar Previcus en je ontvangt een welkomstmail.
   - Je ontvangt ook e-mails van het ondertekenen.
 2. Er wordt allereerst een beknopt bezwaarschrift naar de gemeente gestuurd om de bezwaartermijn van 6 weken veilig te stellen.
  Ook zal er een taxatieverslag opgevraagd worden, zodat deze op juistheid gecontroleerd kan worden.
 3. Je krijgt een online dossier bij Previcus waar je de voortgang van het bezwaar kan volgen.
 4. De gemeente heeft het gehele kalenderjaar om een uitspraak te doen. De ene gemeente is sneller dan de andere. Zodra de uitspraak bekend is, wordt deze aan het online dossier gekoppeld en ontvang je een e-mailbericht.
 5. De uitspraak wordt beoordeeld door een taxateur en wanneer deze niet naar tevredenheid is, zal er kosteloos een beroepsprocedure opgestart worden. Is de WOZ-waarde inderdaad te hoog geweest, dan is de gemeente verplicht deze naar beneden bij te stellen en de Gemeentelijke Belastingen aan te passen.

Heb ik enige invloed op het bezwaarschrift?

In principe wordt de gehele taxatie en het opstellen van een bezwaarschrift voor jou uit handen genomen. Echter kan je te allen tijde extra informatie aandragen per e-mail of per telefoon. Als je zelf woont in het huis en er zijn je al dingen opgevallen waar je je vraagtekens bij zet, dan is het handig om dit direct bij de WOZ-bezwaar aanvraag aan te geven. Dit kan bij de toelichting op het formulier doen of door foto's te mailen of toe te voegen aan je persoonlijke dossier.

Wat wordt er gedaan met de ingevulde gegevens?

Voor de WOZ-dienst worden de gegevens doorgegeven aan Vastelastenbond partner Previcus. Previcus bewaart jouw gegevens om jouw bezwaar in te dienen en met jou te communiceren over de voortgang van het proces. Nadat het dossier gesloten is, ontvang je geen correspondentie meer van Previcus. Jouw klantgegevens (NAW) worden opgeslagen in het CRM systeem van de Vastelastenbond. Door je aan te melden word je nieuwsbrieflid van de Vastelastenbond (Al lid? Lees dan alleen de volgende alinea) en ga je akkoord met de algemene voorwaarden van Vereniging de Vastelastenbond. De Vastelastenbond ondersteunt je ook bij andere vaste lasten. Je ontvangt een aantal e-mails en kan gebeld worden door een van onze adviseurs. De Vastelastenbond is belangenbehartiger van ruim 150.000 leden en helpt consumenten bij het maken van de juiste keuzes voor de vaste lasten. Ook dit lidmaatschap is geheel gratis en kan dagelijks opgezegd worden.

Wat gebeurt er als de uitspraak van de gemeente op het bezwaarschrift negatief is?

Je krijgt van Previcus meteen bericht over de uitspraak. Een van de deskundigen zal je dan adviseren over het al dan niet in beroep gaan tegen deze uitspraak bij de rechtbank. Dit gedeelte neemt Previcus ook voor haar rekening.

Welke voorwaarden zijn er van toepassing op de WOZ-dienst?

Op deze dienstverlening zijn zowel de voorwaarden van de Vastelastenbond als de voorwaarden van Previcus Vastgoed van toepassing.

Afkortingen WOZ-beschikking

BESE: beschikking Wet waardering onroerende zaken eigenaar
BESG: beschikking Wet waardering onroerende zaken gebruiker
OZBA: onroerendezaakbelasting eigenaar (lees meer over onroerendezaakbelasting 2018)
OZBG: onroerendezaakbelasting gebruiker
HOND: hondenbelasting
RIOE: rioolheffing eigenaar
RIOG: rioolheffing gebruiker
AFV: Afvalstoffenheffing
PREC: precariobelasting (lees meer over precariobelasting in uw gemeente)
RECL: reclamebelasting

Nog meer vragen over de WOZ-waarde? Bel ons: 040 - 7 200 200 op werkdagen tot 17:00
Cookies?

Wij gebruiken cookies.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruikt de Vastelastenbond cookies. We zetten functionele en analytische cookies in om onze website goed te laten werken.

Privacy en cookiebeleid

Accepteer alle cookies