Door zonnepanelen te laten plaatsen.
De gemiddelde opbrengst bij zonnepanelen is €1680,- p.j
Door zonnepanelen te laten plaatsen.
De gemiddelde opbrengst bij zonnepanelen is
Deelnemers aan veilingen willen graag zo goedkoop mogelijke zonnepanelen. Zij denken dat dit beter is omdat hun terugverdientijd dan sneller is. Zij vertrouwen voor het advies op een bekende organisatie, bijvoorbeeld Vereniging Eigen Huis of hun gemeente.
De organisaties bieden regelmatig (regionale) groepsaankopen voor zonnepanelen georganiseerd aan. Hierbij worden zogenaamde "veilingen" georganiseerd, die tot de allerlaagste prijs moeten leiden voor de deelnemers c.q. u als klant. Hoe werkt dit en wat zijn de voor- en nadelen van een veiling?
Veilingen worden georganiseerd om voor een grote groep mensen ineens een standaard pakket zonnepanelen beschikbaar te maken tegen een korting van ongeveer 10%. Doordat een relatief grote groep deelneemt, kan er een extra scherp aanbod worden gedaan. Zo lijkt het althans. Het standaard pakket blijkt slechts voldoende geschikt voor ongeveer 70-80% van de woningen.
Het geboden financiële voordeel lijkt zo mooi, maar helaas leiden extreem lage prijzen tot relatief veel gedoe bij 20-30% van de deelnemers. Dat komt omdat de veilingen zorgen voor een ongezonde prijsdruk. De projecten kennen lange wachttijden en er zijn meer negatieve gevolgen. Hoe komt die lage prijs eigenlijk tot stand?
Bij het organiseren van zonnepanelenveilingen zijn meerdere partijen betrokken. Dit zijn commerciële organisaties en die doen uiteraard niets gratis. De organiserende partij wordt ook betaald. Elke partij krijgt een commissie per installatie. Natuurlijk wordt dit allemaal aan de consument doorgerekend. Toch wordt er ook nog ergens geld bespaard, maar waar?
Er bestaan grote kwaliteitsverschillen tussen de producten. Aan de productselectie ligt het bij veilingen echter niet altijd. Deze worden vooraf geselecteerd aan de hand van kritische eisen. De kwaliteit van de producten (en de inkoopprijzen) staan daarna vast. Alle aanbieders die meedoen aan de veiling bieden een vergelijkbaar product aan. De lage pakketprijs, die uit de veiling voortkomt, zorgt echter wel voor grote prijsdruk.
Op papier klopt het allemaal, maar de praktijk blijkt daarna weerbarstiger. De voorbereiding duurt lang en de installatiewerkzaamheden lijden onder de prijsdruk. Zonnepanelen zijn voor u een grote investering, welke voor minstens 25 jaar moeten blijven werken. Naast de kwaliteit van de materialen is daarom een goede installateur belangrijk.
Op een veiling strijden een select aantal aanbieders om de allerlaagste prijs. De aanbieder die voor alle installaties de allerlaagste prijs durft af te geven is de “winnaar". De winnende aanbieder mag daarna een grote groep mensen een aanbod doen. De aanbieders die meedoen aan deze veilingen zijn vaak grote inkooppartijen. Voor de uitvoer van het project moeten zij dan snel opschalen en helaas trekken ze dan mensen aan met weinig kennis en ervaring. En daar gaat het vaak mis.
Regionale installatiebedrijven zijn kleiner en leveren vaak goed werk. Zij weten echter zeker dat zij voor zoveel installatiewerk ineens, niet een te lage prijs kunnen afgeven. Zij leveren maatwerk. Daarom doen deze kwalitatief degelijke bedrijven niet eens mee aan dergelijke veilingen.
Het schouwen van de daken, ten behoeve van het maken van een maatwerkofferte gebeurt veelal op afstand via een computerprogramma. Er komt dus niemand bij u langs om de situatie ter plekke op te nemen. Hierdoor worden belangrijke installatietechnische zaken over het hoofd gezien. Een onvolledige voorbereiding leidt in veel gevallen tot frustraties zoals deze:
Door de lage prijs, krijgen de installateurs weinig tijd per installatie toegedeeld. Hierdoor komen zij niet eens toe aan veilig werken, een nette afwerking of aan het correct herstellen van fouten. Simpel gezegd; er blijft te weinig geld over voor de installerende partij. De montage wordt haastig en/of slordig verricht en dat kan ook niet anders. Daarbij zijn de installateurs soms onervaren en spreken ze niet eens Nederlands of Engels. Als er fouten zijn gemaakt bij de installatie, moeten de klanten achteraf zelf nabellen en veel werk verrichten, voordat de fout uiteindelijk wordt hersteld. Ook daarbij zijn de wachttijden weer lang. Op goede service achteraf hoeft men dus niet te rekenen. Dit zijn de meest voorkomende klachten:
In de meeste gevallen raden wij veilingen af, omdat een besparing van twee- of driehonderd euro’s uiteindelijk niet opweegt tegen de vele voordelen van de persoonlijke aanpak van een goede, lokale installateur. Een goede inspectie van uw dak en uw woning is gewoon veel waard. Een degelijk en op maat gemaakt zonnepanelen-systeem kan op 25 jaar voor u een verschil van enkele duizenden euro’s bedragen. Op lange termijn is de winst van een goed geplaatst systeem dus veel groter dan de enkele honderden euro’s, welke u initieel denkt uit te sparen. Goedkoop is duurkoop.
Lees ook:
Zonnige toekomst zonnepanelen door stijgend rendement
Rendement zonnepanelen, sparen of beleggen
Zonnepanelen dilemma: zelf aanschaffen of collectieve veiling?