Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar op al je vaste lasten

Bespaar met de Vastelastenbond op al je vaste lasten. De gemiddelde besparing op al je vaste lasten is: 

€1.000,- p.j

Meer informatie

Begin 2023 door te besparen op je energierekening met deze zes tips!

Dinsdag 03 januari 2023 07:57Benny Moonen
Met deze praktische adviezen verbruik je minder energie. Je goede voornemen om aan het eind van de maand nog geld over te houden, komt al dichterbij!

Met deze praktische adviezen verbruik je minder energie. Je goede voornemen om aan het eind van de maand nog geld over te houden, komt al dichterbij!

Om je energierekening in toom te houden, hebben we een aantal handige bespaartips voor je op een rij gezet. Met deze praktische adviezen verbruik je minder energie. Je goede voornemen om aan het eind van de maand nog geld over te houden, komt al dichterbij!


6. Kies voor een jaarcontract met vaste energietarieven

Een vast energiecontract geeft rust, want je weet waar je aan toe bent. Je wordt namelijk niet meer maandelijks met oplopende tarieven geconfronteerd. Het gaat even duren voordat er weer aanbiedingen komen, stelt onze directeur Dirk-Jan Wolfert: “Mijn verwachting is dat we pas in maart weer nieuwe aanbiedingen op de markt zien komen. En ‘aanbiedingen’ mag je losjes interpreteren want de energietarieven liggen nog steeds erg hoog.”

Via de Vastelastenbond kun je een jaarcontract afsluiten. Ontdek meer op deze pagina.
 

5. Stel je thermostaat slim in

Als je overdag niet thuis bent, adviseert Milieu Centraal om je verwarming op 15 graden te zetten. Zet je verwarming niet lager dan 12 graden om vochtproblemen te voorkomen. Wanneer je vloerverwarming hebt, kun je de verwarming het beste op 17 à 18 graden te zetten. 

Hoeveel je kunt besparen door de temperatuur van je verwarming te verlagen, hangt sterk af van je woning en je verbruik. Een goed geïsoleerd huis vraagt minder stookkosten.  


4. Hoe lang duurt het voordat je een warmtepomp terugverdiend hebt?

De hybride warmtepomp wordt vanaf 2026 de standaard als het om het verwarmen van woningen gaat. Een warmtepomp is in vergelijking met een CV-ketel niet goedkoop. Zo’n energiebesparende maatregel kan wel rendabel zijn, omdat je gasrekening erdoor daalt.

Hoe snel je de aanschafprijs terugverdient is afhankelijk van je verbruik, de gasprijs en de kwaliteit van je woningisolatie. Ook de hoogte van de subsidie bij aanschaf speelt een rol. Wanneer je op jaarbasis enkele honderden euro’s per jaar bespaart, dan heb je normaal gesproken een hybride warmtepomp binnen 7 jaar terugverdiend. Je kunt met deze tool eenvoudig zelf berekenen hoe lang het duurt voordat je jouw investering terug hebt verdiend.
 

3. Kook je water op het gasfornuis of in de waterkoker?

Water koken, is iets dat je vrijwel dagelijks doet. Welke manier van water koken is het meest efficiënt: de waterkoker of het gasfornuis? Als je een waterkoker gebruikt, kost je dat ongeveer 0,15 kWh aan stroom om water te verhitten tot 100 graden. Doe je dit op het gasfornuis dan kost je dat 0,03 kuub aan gas. Dit verschilt uiteraard per waterkoker of pan. De hoeveel verbruikt gas staat ongeveer gelijk aan 0,30 kWh, omdat je uit 1 kuub aardgas ongeveer 10 kWh aan energie onttrekt.

In bovenstaand voorbeeld verbruik je met een waterkoker half zoveel stroom als je op het fornuis doet. In dit voorbeeld draait het echter om het energieverbruik. Het koken van water in een pan is minder efficiënt dan het gebruik van een waterkoker, omdat het nu eenmaal meer energie kost om het gasfornuis te gebruiken. Dit wil echter niet zeggen dat het ook goedkoper is om een waterkoker te gebruiken.
 
Om een goede vergelijking te kunnen maken, reken je eerst de gebruikte hoeveelheid gas om naar kWh. Aangezien 1 kuub gas momenteel circa 3 euro (1,45 euro onder het prijsplafond) kost, betaal je per kWh dus 30 eurocent (14,5 eurocent bij het prijsplafond) per kWh. Voor stroom betaal je ongeveer 0,75 euro (onder het prijsplafond 0,40 euro) en is daarmee per kWh zo’n 2,5 keer duurder. Een liter water koken, kost met een gastarief van 3 euro zo’n 9 eurocent (iets meer dan 4 eurocent bij het prijsplafond). Bij stroom kom je uit op respectievelijk ruim 11 cent en 6 cent. Gas is dan dus iets goedkoper.
 

2. Douche korter

Als je minder lang doucht, levert je dat veel besparing op. Wanneer je langere douchebeurten inkort tot vijf minuten – in plaats van het gemiddelde van negen minuten – kan dat een gemiddeld huishouden al snel € 70,- per jaar besparen.
 

1. Zet je cv-ketel op ecostand

Zet je cv-ketel op ecostand en druk de kosten. Veel van deze ketels staan voor warm water ingesteld op de comfortstand en dat betekent dat de ketel stand-by staat voor wanneer je de warme kraan opendraait. Door de ketel op ecostand te zetten, bespaar je op gas omdat de ketel het water pas verwarmt als je de warme kraan opent. In de handleiding van je cv-ketel staat hoe je de instellingen kunt aanpassen.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Bespaartips

De MijnVLB app is jouw online omgeving waarin alle diensten die je bij de Vastelastenbond hebt afgesloten, worden ondergebracht.

Waarom de MijnVLB app een verrijking van je telefoon is

Donderdag 01 december 2022 08:50

‌Sinds deze maand is de MijnVLB app een feit en dat is goed nieuws! Voortaan heb je dankzij deze applicatie direct inzicht in al je vaste lasten. Alle diensten die je via de Vastelastenbond heb...

Lees meer
Krimpflatie is een sneaky manier om consumenten te verleiden om hun favoriete producten te blijven kopen. Mensen hebben minder snel door dat ze meer betalen voor minder product.

Krimpflatie: Voor deze supermarktproducten betaal je meer voor minder

Woensdag 14 september 2022 16:13

‌ De dagelijkse boodschappen zijn duurder geworden al lijkt dat niet altijd zo omdat sommige producenten hun verpakkingen verkleinen en de prijs gelijk houden. Je betaalt eigenlijk meer voor min...

Lees meer
De Vastelastenbond is opgericht om consumenten te helpen bij het zoeken naar het meest voordelige energiecontract. Juist nu de energiecrisis blijft aanhouden, is de taak van de consumentenorganisatie belangrijker dan ooit geworden.

De Vastelastenbond biedt jaarcontract met vaste tarieven aan: ‘Als er geen aanbod is, creëren we het zelf!’

Dinsdag 26 juli 2022 08:38

‌ De Vastelastenbond is opgericht om huishoudens te helpen met het regelen van de vaste lasten zoals bij het zoeken naar het meest voordelige energiecontract. Juist nu de energiecrisis blijft aa...

Lees meer
Het is belangrijk dat je onderzoekt hoe het met laadpunten op je vakantiebestemming is gesteld. Zo voorkom je 'laadstress'.

Zes tips voor je vakantie met je elektrische auto

Dinsdag 24 mei 2022 08:54

‌De vakantie staat voor de deur en veel mensen trekken er dan graag op uit met de auto. Wanneer je een elektrische auto hebt, zijn er een aantal zaken waarop je moet letten. Zo is het belangrij...

Lees meer