Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Voorstel klimaattafel: 75 procent verhoging gasbelasting

Donderdag 21 juni 2018 09:11Margot Boesveld
energiekosten stijgen door belasting

energiekosten stijgen door belasting

Als het aan de klimaattafel ‘gebouwde omgeving’ ligt stijgt de komende 12 jaar de belasting op gas met ruim 75%. Dit om particulieren, bedrijven en woningcorporaties te dwingen om van het aardgas af te gaan. De belasting op stroom moet daarnaast juist weer verlaagd worden. Dit voorstel ziet men graag opgenomen worden in het klimaatakkoord.

Alternatieven populairder maken

Door de belasting op gas te verhogen verwacht men dat meer mensen gaan kiezen voor alternatieven zoals een warmtepomp. Men verwacht dat deze financieel aantrekkelijker wordt door de stroombelasting te verlagen.

Klimaatdoelstelling

Nederland heeft zich als doel gesteld om de CO2-uitstoot met 49% te verlagen in 2030 ten opzichte van 1990. Een belangrijke maatregel hierbij is het terugdringen van het gasverbruik door Nederlandse huishoudens en bedrijven.

Verhoging energiebelasting

De energiebelasting is in Nederland in 1996 ingevoerd en laat gebruikers betalen per gebruikte eenheid stroom of gas. Kleinverbruikers betalen nu 26 cent belasting per M3 aardgas en 10,5 belasting voor iedere kWh. In het voorstel stijgt de komende jaren de belasting met 20 cent op gas en daalt die van stroom met 6,5 cent. In 2030 betaalt een gemiddeld gezin dan 380 euro meer aan belasting dan vandaag de dag.

Voordelen lagere inkomens

De klimaattafel houdt in haar advies ook rekening met de lagere inkomens. Er wordt gedacht aan een compensatie van de inkomstenbelasting, verhoging van de huurtoeslag of het toepassen van uitkeringen.

Nadelen energietransitie

Eerder onderzocht de Vastelastenbond al de voor – en nadelen van gasloos wonen. Waarbij de hoge investeringskosten het belangrijkste nadeel vormt voor consumenten om te veranderen. Daarnaast geven netbeheerders aan dat minder gas meer stroom betekent en daarvoor zijn grote investeringen nodig. Het stroomnet moet immers niet overbelast raken.

Beslissing Tweede Kamer

De Tweede Kamer beslist uiteindelijk of dit soort maatregelen en andere maatregelen in het klimaatakkoord doorgang vinden. Midden juli wordt het klimaatakkoord bekend gemaakt en daarna besproken in de Tweede Kamer. Aan het einde van het jaar moet het klimaatakkoord helemaal rond zijn.

Bron: Nos

 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

gasloos wonen

Onderzoek: gasloos en energieneutraal wonen

Vrijdag 15 juni 2018 13:09

Het kabinet heeft besloten dat in 2050 huishoudens in Nederland geen gas meer mogen gebruiken. Ook wil men dat in 2021 er geen standaard CV-ketels meer worden geïnstalleerd, maar gebruik wordt gemaak...

Lees meer
energieprijzen stijgen juli 2018

Juli 2018: energietarieven stijgen met 10 procent

Woensdag 13 juni 2018 08:57

De energietarieven gaan per 1 juli fors stijgen. Iedere Nederlander met een variabel contract gaat direct meer betalen. De Vastelastenbond ging op onderzoek uit en legde contact met diverse e...

Lees meer
bouwwereld in de problemen door gasbesluit

Gasbesluit brengt bouwwereld in problemen

Donderdag 24 mei 2018 16:23

Vanaf 1 juli mogen er geen nieuwbouw woningen meer gebouwd worden die aangesloten zijn op gas. Dit tot ergernis van projectontwikkelaars, bouwbedrijven en woningcorporaties. Eerder had de over...

Lees meer
boete gas afsluiten onterecht

Afsluitboete gasvrij wonen onterecht

Woensdag 23 mei 2018 12:19

Er mogen geen hoge kosten in rekening worden gebracht als Nederlanders hun gasaansluiting willen laten afsluiten. De overheid is voorstander van het in de toekomst afsluiten van gas in alle wonin...

Lees meer