Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar metZonnepanelen

Bespaar € 1680,- op zonnepanelen

Bespaar door zonnepanelen te laten plaatsen. De gemiddelde opbrengst bij zonnepanelen is

€1.680,- p.j

Meer informatie

Leveringskosten schieten de lucht in voor bezitters zonnepanelen

Vrijdag 01 september 2023 07:49Frank van de Ven
De populariteit van zonnepanelen zorgt voor problemen in de energiemarkt, omdat energieleveranciers de kosten voor het terugleveren van zonnestroom willen terugverdienen via de consument. Verschillende energieleveranciers gebruiken verschil

De populariteit van zonnepanelen zorgt voor problemen in de energiemarkt, omdat energieleveranciers de kosten voor het terugleveren van zonnestroom willen terugverdienen via de consument. Verschillende energieleveranciers gebruiken verschil

De populariteit van zonnepanelen zorgt voor problemen in de energiemarkt, omdat energieleveranciers de kosten voor het terugleveren van zonnestroom willen terugverdienen via de consument. Verschillende energieleveranciers gebruiken verschillende manieren om de kosten te drukken en dat zorgt voor verwarring en onduidelijkheid. Het is voor de consument erg lastig om uit te vinden welke leverancier welke prijs hanteert.

Vandebron kondigde recent aan dat zij hun klanten een extra vergoeding in rekening brengen om de kosten te drukken. Essent en Energiedirect willen geen meerjarencontracten meer aanbieden aan bezitters van zonnepanelen. Andere maatschappijen verhogen de leveringstarieven of schaffen welkomstbonussen voor zonnepaneelbezitters af.

In het verleden verrekenden leveranciers op dezelfde manier de extra kosten in hun leveringskosten. Dat proces was gelijk voor alle klanten, maar dat is tegenwoordig niet meer zo omdat er onderscheid gemaakt wordt voor bezitters van zonnepanelen. Verschillende energiemaatschappijen hanteren verschillende werkwijzen en dat zorgt voor onduidelijkheid. Energieleveranciers zijn vrij om de hoogte van hun terugleververgoeding te bepalen. Met deze informatie kun je rekening houden wanneer je zonnepanelen wilt aanschaffen. Weinig consumenten houden echter rekening met deze extra kostenpost.


Transparantie energiemarkt gewenst

Woordvoerder Tjitte Mastenbroek van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM): “Het is voor consumenten die op zoek zijn naar een nieuw contract onduidelijk als leveranciers allerlei verschillende manieren hebben waarop ze die kosten terugverdienen. Als de één een terugleververgoeding rekent aan klanten met zonnepanelen, de ander hen extra kosten in rekening brengt, kan het ontransparant zijn voor consumenten en moeilijk om te vergelijken.”

De toezichthouder kan op basis van de huidige wetgeving niet optreden tegen de tariefwijzigingen van energieleveranciers. Ook tegen het in rekening brengen van extra kosten voor eigenaren van zonnepanelen kan de ACM niets doen. “Energieleveranciers hebben een leveringsplicht, maar dat gaat over modelcontracten. Daarnaast kunnen ze allerlei andere contracten aanbieden. Dat is niet verplicht en hoeft ook niet aan iedereen aangeboden te worden,” zegt Mastenbroek tegen Energeia.


Consument snakt naar duidelijkheid

Energieleveranciers moeten duidelijk aangeven welke regels en tarieven ze hanteren, vindt de ACM. Dat zorgt voor duidelijkheid bij consumenten, stelt Mastenbroek: “Daarnaast is het heel belangrijk dat de wetgever duidelijk in de wet opneemt wat dan nu de rechten van zonnepaneleneigenaren zijn, zodat consumenten met en zonder zonnepanelen weten waar ze aan toe zijn.”
Deel dit artikel
Zonnepanelen Verzekerd Zonder Zorgen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

Hoe zit het nu eigenlijk met salderen en teruglevering? En wat zijn de gevolgen van het prijsplafond voor bezitters van zonnepanelen? Dit blog geeft het antwoord!

Hoe zit het nu eigenlijk precies met de terugleververgoeding?

Maandag 07 augustus 2023 08:49

Als je zonnepanelen hebt en meer zonne-energie teruggeeft dan je verbruikt, krijg je van jouw energieleverancier een terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding hangt van verschillende facto...

Lees meer
Mocht je jouw zonnepanelen willen reinigen, gebruik dan alleen water en vermijd schoonmaakmiddelen. Zeep kan de panelen beschadigen.

Deze vragen worden het meest gesteld over zonnepanelen

Dinsdag 22 augustus 2023 07:04

‌Zonnepanelen zijn een slimme manier om je energierekening te verlagen. In dit blog lees je waarop je moet letten als je zonnepanelen wilt kopen. Ook krijg je antwoord op de vijf meest gestelde...

Lees meer
In dit blog leggen we uit waarom een persoonlijk adviesgesprek met een adviseur echt een must is!

Waarom je een adviseur op de koffie moet vragen als je zonnepanelen overweegt

Dinsdag 15 augustus 2023 07:42

‌Als je zonnepanelen wilt aanschaffen, is het verstandig om een  adviseur uit te nodigen. Je kunt al je vragen stellen, krijgt advies op maat en komt niet voor onaangename verrassingen te ...

Lees meer
De stroom die bezitters van zonnepanelen terugleveren, is een activiteit die belast is met btw.

Kom nu in actie als jij de btw op jouw zonnepanelen terug wilt!

Vrijdag 02 juni 2023 09:39

‌De Belastingdienst geeft aan dat consumenten die afgelopen kalenderjaar zonnepanelen kochten en daarover 21 procent btw moesten betalen nog tot 30 juni hebben om dit bedrag terug te vragen. Om...

Lees meer