Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar metZonnepanelen

Bespaar € 1680,- op zonnepanelen

Bespaar door zonnepanelen te laten plaatsen. De gemiddelde opbrengst bij zonnepanelen is

€1.680,- p.j

Meer informatie

Hoe zit het nu eigenlijk precies met de terugleververgoeding?

Maandag 07 augustus 2023 08:49Frank van de Ven
Hoe zit het nu eigenlijk met salderen en teruglevering? En wat zijn de gevolgen van het prijsplafond voor bezitters van zonnepanelen? Dit blog geeft het antwoord!

Hoe zit het nu eigenlijk met salderen en teruglevering? En wat zijn de gevolgen van het prijsplafond voor bezitters van zonnepanelen? Dit blog geeft het antwoord!

Als je zonnepanelen hebt en meer zonne-energie teruggeeft dan je verbruikt, krijg je van jouw energieleverancier een terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding hangt van verschillende factoren af. In dit blog lees je er meer over.


Verschil tussen salderen en teruglevering

Als je zonnepanelen hebt, wek je zelf duurzame energie op. Een gedeelte van deze stroom verbruik je zelf, terwijl je de rest teruglevert aan het openbare net. Op jouw jaarafrekening wordt de teruggeleverde stroom tegen de afgenomen stroom weggestreept. Dat heet salderen. Als je meer teruglevert dan je verbruikt, krijg je een terugleververgoeding.
 

Wat is de hoogte van mijn terugleververgoeding?

Het is aan de leverancier om de hoogte van de terugleververgoeding te bepalen en jou daar tijdig over te informeren. Je kunt de hoogte van deze vergoeding namelijk vergelijken en op basis daarvan besluiten bij welke leverancier jij je wilt aansluiten.  Hieronder staat een voorbeeld van ConsuWijzer met daarin een de berekening van een terugleververgoeding.

Voorbeeld: Jouw energieleverancier levert 500 kWh. De zonnepanelen op jouw dak leveren 2.200 kWh op, waarvan jij zelf 1.000 kWh gebruikt. Dit betekent dus dat je 1.200 kWh teruglevert aan het openbare net. De salderingsgrens is de door de energieleverancier geleverde energie en in dit voorbeeld gaat het om 500 kWh. Van die 500 kWh moet de door jou teruggeleverde energie van 1200 kWh afgetrokken worden. Omdat er een salderingsgrens is van 500 kWh wordt er maar tot 500 kWh afgetrokken. Voor de resterende 700 kWh krijg je een terugleververgoeding. 
 

Mag de terugleververgoeding verlaagd worden?

Als je een contract met vaste leveringstarieven hebt afgesloten, dan krijg je een vaste terugleververgoeding. Deze tarieven mag jouw leverancier alleen veranderen als het in de algemene voorwaarden staat. Als je een contract met een variabel tarief hebt, is het een ander verhaal en kan de leverancier probleemloos jouw terugleververgoeding veranderen.

Vaak gebeurt dit 2 keer per jaar, op 1 januari en op 1 juli. Kijk goed naar de voorwaarden van jouw contract om verrassingen te voorkomen. Het is wettelijk verplicht dat jouw leverancier minimaal 30 dagen van tevoren aangeeft dat de tarieven aangepast worden. 
 

Krijg ik nog een terugleververgoeding als er niet meer gesaldeerd kan worden?

Het kabinet wil de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 geleidelijk afbouwen tot nul. Dit wetsvoorstel ligt nog steeds bij de Eerste Kamer (peildatum 28-6-’23). In dit wetsvoorstel staat dat eigenaren van zonnepanelen een vergoeding ontvangen voor stroom die ze niet kunnen salderen.

Tot 2027 is dit minimaal 80 procent van het leveringstarief dat de bezitter van zonnepanelen heeft afgesproken met de energieleverancier. Dit tarief is exclusief belastingen en heffingen.  Vanaf 2027 stelt de minister iedere 2 jaar de minimale vergoeding vast die energieleveranciers hun klanten moeten geven voor elektriciteit die zij niet kunnen salderen. Dit gebeurt op basis van advies van toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM).
 
Als het wetsvoorstel voor het afbouwen van de salderingsregeling is aangenomen, wordt in de Energiewet de redelijke vergoeding voor ‘overtollige’ zonne-energie vastgelegd op minimaal 80 procent van de prijs waarvoor kleinverbruikers stroom afnemen.
 

Hoe zit het met het prijsplafond en teruglevering?

Het prijsplafond gaat pas van kracht na saldering. Als de teruglevering in mindering is gebracht, geldt het prijsplafond over de afname die overblijft op jouw jaarafrekening. Wanneer die afname over de verbruiksgrens uitkomt, betaal je over dat deel de contracttarieven. Als je de jaarrekening krijgt, beginnen de berekeningen van de afname en teruglevering opnieuw.
Deel dit artikel
Zonnepanelen Verzekerd Zonder Zorgen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

Mocht je jouw zonnepanelen willen reinigen, gebruik dan alleen water en vermijd schoonmaakmiddelen. Zeep kan de panelen beschadigen.

Deze vragen worden het meest gesteld over zonnepanelen

Dinsdag 22 augustus 2023 07:04

‌Zonnepanelen zijn een slimme manier om je energierekening te verlagen. In dit blog lees je waarop je moet letten als je zonnepanelen wilt kopen. Ook krijg je antwoord op de vijf meest gestelde...

Lees meer
In dit blog leggen we uit waarom een persoonlijk adviesgesprek met een adviseur echt een must is!

Waarom je een adviseur op de koffie moet vragen als je zonnepanelen overweegt

Dinsdag 15 augustus 2023 07:42

‌Als je zonnepanelen wilt aanschaffen, is het verstandig om een  adviseur uit te nodigen. Je kunt al je vragen stellen, krijgt advies op maat en komt niet voor onaangename verrassingen te ...

Lees meer
De stroom die bezitters van zonnepanelen terugleveren, is een activiteit die belast is met btw.

Kom nu in actie als jij de btw op jouw zonnepanelen terug wilt!

Vrijdag 02 juni 2023 09:39

‌De Belastingdienst geeft aan dat consumenten die afgelopen kalenderjaar zonnepanelen kochten en daarover 21 procent btw moesten betalen nog tot 30 juni hebben om dit bedrag terug te vragen. Om...

Lees meer
Het doel van Zelf Besparen is om hun klanten volledig te ontzorgen. Dat is ook de missie van de Vastelastenbond en daarom is de samenwerking opgezet.

Vastelastenbond ziet samenwerking met Zelf Besparen zonnig in

Woensdag 10 mei 2023 12:11

‌Voortaan kun je voor zonnepanelen bij onze partner Zelf Besparen terecht. De Vastelastenbond is in zee gegaan met dit bedrijf uit Duiven. Hoog tijd voor een voorstelrondje! Adviseur Aarief Wei...

Lees meer