Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Zijn PVT panelen de oplossing? Combineren en door ontwikkelen sleutel tot succes

Donderdag 31 januari 2019 12:00Margot Boesveld
PVT panelen zonne-energie- en warmte. De nieuwe duurzame oplossing

PVT panelen zonne-energie- en warmte. De nieuwe duurzame oplossing

Duurzaamheid en PVT panelen, gaat dat samen?

De discussie over een gasloos Nederland, is u vast niet ontgaan. Sterker nog het is voor veel wetenschappers, onderzoekers, consumenten en bedrijven een doorn in het oog. De Vastelastenbond zoomt in op een nieuwe techniek: PVT panelen. Is het PVT paneel, het zonnepaneel van de toekomst?

Haastige spoed is zelden goed. Een spreekwoord dat van toepassing is op de plannen van de overheid om Nederlandse huishoudens van het gas af te krijgen. De overheid legt de nadruk bij de Nederlandse huishoudens, maar neemt de industriële rederijen, uitbreiding van de gascentrales en kerosine van vliegtuigmaatschappijen niet mee in de berekeningen.  Sterker nog: we gaan juist meer gas gebruiken in de toekomst, alleen gaat dat gas niet naar woningen, maar naar centrales.

Hoogleraar Energy Technology aan de Technische Universiteit Eindhoven, David Smeulders, verbaast zich over het gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing in de hele energiediscussie en pleit voor andere opties, zoals waterstof, PVT panelen, restwarmte en het gebruiken van hoogcalorisch gas. Ook hoogleraren van de Rijksuniversiteit Groningen onderschrijven deze gedachte. Door duurzame alternatieven zoals warmtepompen of infrarood panelen is er sterke toename van de vraag naar elektriciteit. In het meest vooruitstrevende scenario komt dat neer op een stijging van 50% in 2050. Hoe we deze elektriciteit moeten opwekken? Juist, met gascentrales.  

PVT panelen: Nieuwe duurzame ontwikkeling?

Is het mogelijk om een combinatie van verschillende elementen samen te voegen om een super duurzame techniek te creëren? Een nieuwe duurzame ontwikkeling die in opkomst is, is het PVT paneel. Dit zonnepaneel biedt een combinatie van elektrische energie en thermische energie. Dat betekent niet alleen het opwekken van elektriciteit, maar ook het verwarmen van bijvoorbeeld water en/of verwarming. Zo ontwikkelde René Siegerink van het bedrijf Use All Energy een systeem om de zonnepanelen met water te koelen. Hierdoor neemt de effectiviteit van de panelen toe en het warme water kan worden gebruikt om de woning te verwarmen of te douchen. Het is een los paneel dat achter het zonnepaneel kan worden bevestigd, zodat er een Solar Heat combinatie panel ontstaat.

Combinaties maken is belangrijk

Met een systeem van 8 Full black PVT panelen, een warmtepomp van 5 KW en een buffertank van 200 liter kan een kleine eengezinswoning bijna het hele jaar voorzien worden van de benodigde warmte. Door deze energieneutrale toepassing kan er tot 90% op de gaslasten bespaard worden. Ook is er nog veel mogelijk in de techniek van de zonnecel en de transparantie geleidende oxides. Zo kunnen we een zonnecel creëren die veel effectiever is en veel meer opbrengt. Deze zonnecellen kunnen dan ook geïntegreerd worden in glas. Kortom en is nog veel te behalen op het gebied van zonne-energie in combinatie met warmte.

Waterstof

Het afbreken van de huidige gas-infrastructuur kan ons duur komen te staan. Door nieuwe woonwijken niet meer op gas aan te sluiten, wordt het gebruik van waterstof in de toekomst uitgesloten. Terwijl dit juist een zeer interessante energiebron kan zijn. Er zijn momenteel vele onderzoeken gaande om waterstof in de toekomst in te zetten.

Hoogcalorisch gas

In de Noordzee zijn er nog gasvelden die Nederland zou kunnen aanspreken. Deze gasvelden zijn Hoogcalorisch. Dat heeft effect op de gasvoorziening in de woonhuizen, omdat we op laagcalorisch gas koken. We beschikken over de kennis en kunde om deze om te bouwen naar een fornuis op hoogcalorisch gas.

Restwarmte

Een ander alternatief dat wetenschappers als interessant zien is restwarmte. Als we alle restwarmte in Nederland zouden kunnen aanwenden, hebben we anderhalf keer meer warmte beschikbaar dan de warmtebehoefte van de huishoudens.

Meer over alternatieve energie

Het oerwoud van alternatieven

 

Bronnen: Voor dit artikel zijn diverse bronnen gebruikt: www.binnenlandsbestuur.nl, Eindhovens Dagblad, Hanneke van den Nieuwenhof- Ed.nl, interview David Smeulders en Rijksuniversiteit Groningen-  "vraag naar gas zal flink stijgen door elektrificatie". 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

j.plomp

een ding is zeker ze hebben allemaal een dubbele
agenda en dat gaat geld kosten

Vrijdag 08 februari 2019 15:42

Desiree de Boer

Regeren is vooruit zien en dat kan deze regering NIET! Het kunt natuurlijk ook niet verwachten dat ze alles kunnen weten. Ze kijken nooi verder wat de mogelijkheden zijn! Een mens kan niet alles weten maar voordat je begint met alles om te gooien moet je wel eerst overal informatie inwinnen wat er allemaal kan. Zeker als eerste bij de universiteiten die bekend staan in ontwikkelingen van technologie en milieuaspecten! De heren in Den haag doen voorkomen dat zij de waarhied in pacht hebben dat NIET zo is! Regering oproepen dat ze eerst eens goed moeten laten informeren , uitleggen en voorlichten hoe het anders en beter kan en ook geldbesparing in de toekomst. Nu gooien ze met zekerheid weer miljoenen over de balk waar niemand wat mee opschiet en de burgers zijn weer de dupe want die betalen de hoofdprijs.

Vrijdag 08 februari 2019 15:14

Charles Hajenius

Laten we ons niet opjagen door politici met een heel andere agenda dan de meeste burgerconsumenten. Bezin voor je begint en laat je niet gek maken!

Vrijdag 08 februari 2019 11:06

H. Siebers

Hier in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk werken de regeringen dat het gas weg moet voor een schoner milieu, maar de andere groten landen zoals Amerika, Rusland, China en nog veel meer landen doen niet mee aan een schonen wereld.
Is de regering bij ons het geld uit onze zakken te kloppen. De industrie moet meer betaald, want zij zijn de groten vervuilers

Donderdag 07 februari 2019 22:21

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Kosten stadsverwarming stijgen

Kosten stadsverwarming stijgen in 2019 fors

Dinsdag 22 januari 2019 11:24

In 2019 gaan huishoudens met blok – of stadsverwarming gemiddeld € 164,- meer betalen. Dit is het gevolg van de gestegen gasprijzen. Aan de hand van de gasprijs wordt de maximale hoogte van...

Lees meer
Zonnepanelen 2019 BTW teruggave

BTW-teruggave zonnepanelen is veranderd

Dinsdag 22 januari 2019 11:08

De overheid heeft de termijn waarbinnen de BTW voor zonnepanelen kan worden teruggevraagd aangepast. De termijn is nu maximaal 6 maanden na afloop van het kalanderjaar waarin de panelen zijn aangescha...

Lees meer
warmtepomp de feiten en fabels

5 feiten en fabels over de warmtepomp | Misvattingen over de warmtepomp

Woensdag 16 januari 2019 09:08

Er bestaan wat misverstanden over de warmtepomp. Een warmtepomp is het overwegen waard voor een nieuwbouwwoning, wanneer u uw Cv-ketel gaat vervangen of wanneer uw woning energielabel A t/m D heeft. &...

Lees meer
Nuon deur aan deur verkopers vallen door de mand

Misleidende Nuon deur-aan-deur verkopers

Zaterdag 12 januari 2019 13:06

Deur tot deur verkopers van Nuon verstrekken misleidende informatie om contracten te verkopen. Bedragen die aan de deur worden berekend komen niet overeen met tarieven in contracten, het aantal klacht...

Lees meer