Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

Een hoog tarief is onderdeel van een hoog/laag tarief of (ook wel bekend als dag/nacht tarief of dubbel tarief) die door uw energieleverancier in rekening wordt gebracht voor uw stroom verbruik. Deze tarieven voor uw stroom is vooral aantrekkelijk voor mensen die overdag niet veel thuis zijn. Deze mensen zullen namelijk vooral ’s avonds en in het weekend tv kijken, wassen en de computer en andere elektrische apparaten gebruiken. 

Dus verbruikt u vooral 's nachts en in het weekend stroom, dan kan het voordelig zijn om een hoog/laag tarief te hebben. Doordat bij een hoog/laag tarief de stroom in de avonden en het weekend goedkoper is, zijn deze consumenten op jaarbasis voordeliger uit dan consumenten met een enkel tarief voor energie.

Enkel tarief of dubbel tarief | verschil berekenen

Wilt u weten of het voor u voordelig is om een hoog energietarief te nemen? Dan noteert u uw laatst bekende jaarverbruik voor elektriciteit en voert dit in op de Vastelastenbond energie reken tool. Vervolgens bekijkt u of de energiekosten bij enkel verbruik veel verschillen met de kosten wanneer u uw verbruik opdeelt in hoog/laag. Let op: deze berekening is zinvol wanneer uw huishouden meer energie verbruikt in de avonden en weekends dan doordeweeks overdag. (verdeling 60/40)

U kunt overstappen van enkel naar dubbel. Hiervoor moet u contact opnemen met uw netwerkbeheerder, omdat het telwerk van uw meter verandert moeten worden. Wilt u weten of uw voordeliger uit bent met een hoog/laag tarief (dubbel) of een enkel stroom tarief. Dan kunt u gemakkelijk twee berekeningen maken op de website van de Vastelastenbond.

Overstappen van dubbel naar enkel tarief

Overstappen van dubbel naar enkel tarief gaat makkelijker. Dan kunt u contact opnemen met uw energielevancier een aangeven dat u afgerekend wilt worden op enkel tarief. Ze zullen de verbruiken van beide telwerken (hoog/laag) bij elkaar optellen en verrekenen tegen het enkele stroomtarief dat bij uw energiecontract hoort. 

Veranderen telwerk bij dubbel tarief

Als u van een hoog/laag energietarief gebruik wilt maken moet uw elektriciteitsmeter twee telwerken hebben. Als dit niet het geval is, zal er voor gebruikmaking van een dubbel tarief voor elektriciteit een nieuwe elektriciteitsmeter geplaatst moeten worden door uw netwerkbeheerder.

Dit kan kosten met zich meebrengen. Laat u informeren over deze kosten en weeg ze af tegen de potentiele besparing op energie die overgaan op hoog/laagtarief met zicht meebrengt.