Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Terugblik Deel I: Dit gebeurde in 2021

Dinsdag 28 december 2021 11:00Frank van de Ven
Tijd voor een terugblik! Dit gebeurde er in 2021.

Tijd voor een terugblik! Dit gebeurde er in 2021.

Terwijl de eerste oliebollen in het vet liggen, de kerstverlichting de energierekening fors omhoog stuwt en de Oudejaarsconference op het punt van beginnen staat, blikken wij terug op 2021. Het was een bijzonder jaar. Een jaar vol bijzondere gebeurtenissen zoals extreme gasprijzen, faillissementen en gedoe met slimme meters. Gelukkig waren er ook positieve zaken te melden! In dit jaaroverzicht nemen we je mee in een jaar Vastelastenbond.


1. De overeenkomsten tussen een dolfijn en de Vastelastenbond (februari)


Sommige klanten vinden het ‘dolfijn’ om lid te zijn van de Vastelastenbond. Wilhelm Hansen uit Eindhoven gaat echter nog een  stapje verder en ziet meer overeenkomsten tussen het waterzoogdier en de consumentenvereniging. Op de vraag met welk dier hij de Vastelastenbond vergelijkt, antwoord hij als volgt: “Even denken hoor, het moet een dier zijn dat slim is. Ja, dan ga ik voor een dolfijn. Die zijn intelligent en reageren snel."

De reden dat de Eindhovenaar lid is geworden van de Vastelastenbond vat hij als volgt samen: “Ik heb geen zin om in mijn vrije tijd de kleine lettertjes te lezen van energie-overeenkomsten. Dan blijf je ook aan de gang, hè. Opzeggen, nieuw contract sluiten, wéér opzeggen. Als je lid wordt, ontzorg je jezelf als het ware.”


2. Nog veel onwetendheid over Energielabel (maart)


Het nieuws dat één op de vier Nederlanders niet weet wat het energielabel van hun woning is, mag ook niet ontbreken in dit overzicht. Hoewel deze specificatie sinds 2008 verplicht is, weet circa veertig procent van de woningbezitters niet wat voor energielabel ze hebben. Voornamelijk jongere huizeneigenaren zijn bezig met dit label en zoeken naar manieren om hun woning verder te verduurzamen.

Opvallend is dat meer dan de helft – zo’n 61 procent - van de woningeigenaren wél weet hoe een energielabel verbeterd kan worden. Vooral Nederlanders met een laag energielabel (B tot en met G) weten hoe ze hun energielabel kunnen verhogen. Mensen met een hoog energielabel A zijn minder op de hoogte van de mogelijkheden tot verduurzaming.

Energie vergelijken
Het merendeel van de huizenbezitters dat besluit om niet te verduurzamen, doet dat vanwege financiële motieven. Niet alleen kosten voor verduurzaming spelen een rol: ook de te lange terugverdientijd van de verduurzaming is van invloed om een woning niet te verduurzamen.

Ons advies is om te onderzoeken wat voor energielabel jouw woning heeft. De mogelijkheden om te verduurzamen - en daarmee nog meer te besparen op de energierekening -  worden pas duidelijk als je weet wat voor label je hebt. Het is daarom niet alleen belangrijk om je energie te vergelijken en te kijken of het goedkoper kan, maar het is minstens zo belangrijk om te kijken naar waar de energie verloren gaat, zodat je wellicht kan investeren in isolatie of zonnepanelen.


3. Gedoe met slimme meter (juni)


Hoewel bijna alle Nederlandse huishoudens in de afgelopen vier jaar een slimme meter kregen, bleken deze systemen in de praktijk niet goed functioneerden. De slimme meter registreert stroom die particulieren via eigen zonnepanelen terug leveren aan het net. Energieleveranciers kunnen dit van afstand uitlezen en daarvoor wordt gebruikgemaakt van een radiofrequentie. Daar ligt nu juist het probleem, want de rechten van deze zendvergunning verlopen.

Netbeheerders Liander en Stedin moeten volgend jaar flink investeren om de zendvergunning voor het uitlezen van hun slimme meters te behouden. In 2022 wordt de radiofrequentie opnieuw geveild. Als de twee partijen deze veiling niet 'winnen' dan moeten ze circa 4,3 miljoen slimme meters vervangen. Die vervangingskosten moeten uit eigen zak betaald worden en dat kan resulteren in een schadepost van ruim één miljard euro.


4. Samenwerking met Zonadvies (juni)


Dit jaar werkte de Vastelastenbond voor het eerst samen met Zonadvies. Door zonnepanelen te plaatsen, kun je geld besparen op je energierekening. Het is echter belangrijk dat je met een betrouwbare partij in zee gaat en daarom heeft de Vastelastenbond gekozen om Zonadvies als partner te kiezen. Klantadviseur Peter de Jong vertelde meer over het onderscheidend vermogen van het bedrijf: “We vertellen het complete verhaal, zodat jij als klant een weloverwogen keuze kunt maken.”

De Jong vervolgt zijn verhaal: “Ik merk in de praktijk dat concullega’s bijvoorbeeld niets vertellen over de opstalverzekering. Omdat we op thuisbezoek zijn geweest, komt men bij ons niet voor verrassingen te staan. Laatst was ik bij een klant en wees ik hem op de schaduwval van de bomen, waarop hij verbaasd reageerde en zei dat ‘andere partijen hem daar niet op gewezen hadden. Uiteindelijk heeft hij voor ons gekozen omdat we een realistische offerte hadden opgesteld en zo eerlijk waren geweest.”


5. Waterschade in Zuid-Limburg (juli)


Er is afgelopen jaar veel water gevallen. Zoveel zelfs dat er sprake was van wateroverlast en overstromingen. Valkenburg werd zelfs tot rampgebied bestempeld. Er is zo’n 400 miljoen euro aan schade ontstaan, zo’n 200 miljoen euro daarvan bestond uit aan materiële schade en de rest daarvan werd onder bedrijfsschade geschaard. Verzekeraars Centraal Beheer en Interpolis hebben ook waterschade bij zakelijke klanten door de overstromingen in Limburg vergoed. Normaal gesproken wordt dat bij zakelijke klanten niet gedekt door de polis, maar omdat het "uitzonderlijke omstandigheden" waren, streken de verzekeraars over hun hart.

Overstromingen worden echter niet standaard gedekt. Dat komt omdat het vaak zeer plaatselijk is. Extreme neerslag wel. Er is sprake van extreem weer als er 40 millimeter valt in 24 uur. Je kunt je apart verzekeren voor schade door overstromingen. De overstromingspolis biedt geen dekking als de overstromingsschade aan jouw inboedel en/of woonhuis is ontstaan door hevige lokale regenval of een hoge grondwaterstand. Alleen bij een dijkdoorbraak, zoals het geval was in Limburg, of het niet goed sluiten van een sluis kun je aanspraak maken op deze verzekering.


6. Nieuwe partner Isolatie Centraal (september)


Sinds dit jaar werkt de Vastelastenbond samen met Isolatie Centraal. Deze partij biedt na-na-isolatie aan. Dankzij deze techniek kunnen ook al geïsoleerde woningen nóg energiezuiniger worden. En laat woningverduurzaming nu net het doel van deze samenwerking zijn! Isolatie Centraal is in 2017 opgezet met als doel om de grootste isolatiespecialist van Nederland te worden. “Voor minder doen we het niet,” zegt oprichter Wessel Rietveld.

Over het onderscheidend vermogen van Isolatie Centraal zegt Rietveld het volgende: “Onze uitgebreide kennis en hoge servicegraad zorgt ervoor dat we in positieve zin opvallen. Op Trustpilot scoren we het hoogste in ons vakgebied. Daar zijn we zeer trots op! We beschikken over een heel hecht team. Dit maakt de lijntjes extra kort. Daarnaast leiden we ons personeel intern op. Als we er nieuwe producten bijkrijgen, worden direct producttrainingen gegeven. Zo kunnen wij onze kwaliteit blijven garanderen.”


7. Solvabiliteitsonderzoek (oktober)


De energiemarkt was dit jaar in rep en roer. Zo publiceerden we begin oktober een solvabiliteitsonderzoek. In deze studie kwam naar voren welke voornamelijk kleine energiemaatschappijen het moeilijk hadden en er financieel slecht voor stonden. De profetische woorden “De kans bestaat dat deze bedrijven, net als concullega’s uit Engeland en België, failliet gaan” werden helaas werkelijkheid…

Zo vielen binnen korte tijd Welkom Energie, Enstroga, Allure Energie, Anode Energie, SEPA Green Energy en Naked Energy om. Stijgende energietarieven zorgden voor problemen bij deze energieleveranciers met weinig financiële buffers. Bij Allure Energie was een geschil tussen aandeelhouders reden voor faillissement. Het onderzoek naar de solvabiliteit van negentien energiemaatschappijen werd opgepikt door de landelijke media. Zo was oprichter Dirk-Jan Wolfert te zien in een uitzending van EditieNL.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Oprichter Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond heeft alvast zin in 2022!

Wat zijn de goede voornemens van de Vastelastenbond voor 2022?

Woensdag 22 december 2021 10:07

‌Een nieuw jaar staat gelijk aan goede voornemens en laat oprichter Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond er een heleboel hebben! Er staat een hoop op stapel voor de consumentenorganisatie. Zo ...

Lees meer
Benieuwd welke vaste lasten duurder worden in 2022? De Vastelastenbond zocht het voor je uit!

Vaste lasten Nederlandse huishoudens in 2022 naar recordhoogte

Woensdag 08 december 2021 11:40

‌ Na de explosieve stijging van de energieprijzen zetten veel consumenten zich schrap voor andere lastenverhogingen. Betaal je volgend jaar ook meer voor je tv-abonnement, zorgverzekering of...

Lees meer
Oprichter Dirk-Jan Wolfert blikt terug op een roerig 2021. Afgelopen jaar was erg bijzonder voor het team van de Vastelastenbond.

Oprichter Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond blikt terug op 2021

Woensdag 08 december 2021 08:55

‌ Terwijl 2021 bijna ten einde loopt, blikt oprichter Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond terug op de voorbije twaalf maanden. Afgelopen jaar ‘turbulent’ noemen, is een under...

Lees meer
Lokale lasten in 2022 weer omhoog.

Lokale woonlasten in 2022 wederom omhoog

Dinsdag 23 november 2021 10:35

De lokale woonlasten stijgen, omdat de onroerendezaakbelasting (OZB) en afvalstoffenheffing duurder worden. In dit blog krijg je een overzicht van de lastenstijging van de tien grootste gemeenten in...

Lees meer