Isoleren is hot. Zeker met de subsidies en de stijgende gaskosten is het isoleren van jouw woning een zeer effectieve, onderhoudsvriendelijke en duurzame maatregel. Hoe beter je je huis isoleert des te minder warmte er verloren gaat via dak, buitenmuren, vloer en vensters. In dit artikel zoomen we in op het na-isoleren van jouw woning en geven we antwoord op een aantal vragen.
Er zijn veel voordelen te noemen. Het is een relatief kleine investering die binnen 3 a 4 jaar terug te verdienen is. Er is minder warmteverlies, je huis wordt comfortabeler én het is goed voor het milieu.
Een geisoleerde woning zorgt voor meer comfort. je hebt geen last meer van tocht en vocht. De warmte blijft langer binnen en de kou blijft beter buiten. Muren en vloeren voelen minder koud aan, waardoor de ketel minder hard moet werken om het huis verwarmd te krijgen. Bij vloerisolatie is het zelfs zo dat de temperatuur met 3 tot 6 graden stijgt. Ook wordt akoestisch geluid beter geabsorbeert waardoor jouw woning een stukje stiller wordt.
Sommige isolatievormen leveren zelfs een jaarlijks rendement op wat vergelijkbaar is met een rente van 12% op een spaarrekening. Daarnaast verhoogt een isolerende maatregel het energielabel van jouw woning. Een geïsoleerde woning levert bij verkoop vaak meer op dan een niet geïsoleerde woning. Zeker met de stijgende energielasten in de toekomst zal de woningwaarde alleen maar toenemen. Lees ook het artikel: Beter energielabel leidt tot 2% hogere verkoopprijs woning (Calcasa onderzoek Q2 2018)
Als de woning goed is geisoleerd, is dat direct voelbaar. Er is een stabieler binnenklimaat, waardoor vocht minder kans heeft. Wanden worden warmer en er wordt voorkomen dat warme lucht in de woning gaat condenseren. Omdat er minder gestookt wordt vindt er ook een lagere CO2-uitstoot plaats. Daar worden de vogels en bomen dan weer blij van.
Er zijn meerdere bedrijven die met het na-isoleren van woningen bezig zijn. Het is belangrijk om te letten op de certificering van het bedrijf. Niet alle isolatiebedrijven zijn gecertificeerd. Daarnaast is het prettig als het bedrijf met meerdere materialen werkt en dat ze een goede garantie (ca. 10 jaar) kunnen afgeven.
Dat is geheel afhankelijk van uw woonsituatie. Daarom is het belangrijk om een gedegen advies in te winnen van een partij die met meerdere materialen werkt. Er zijn verschillende materialen. Over het algemeen geldt:
Wool: Goedkoopste materiaal met een goede isolatiewaarde. Dit wordt standaard gebruikt om woningen mee te isoleren. Het dempt eveneens het akoestische geluid.
Parels: Goed materiaal, maar iets duurder materiaal dan Wool. Parels worden verlijmd in de spouw gespoten. Het is qua isolatiewaarde niet beter dan wool, maar wel handiger voor smalle spouwmuren.
Pur: Bestaat uit twee vloeibare componenten die in de spouw wordt gespoten en als een cake ‘rijst’. Pur is winddicht en houdt van de diverse materialen (wool en parels) het meest de winddruk tegen, maar is bijna twee keer zo duur.
Er zijn nagenoeg geen nadelen te noemen. Het is een product dat je moet voorfinancieren en dat is niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast is het een product dat je niet kan zien. Daarom is het des te belangrijker dat je met een eervaren isolatiebedrijf in zee gaat.