Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door isolatie te laten plaatsen.

Meer informatie

Direct profiteren van  isoleren

Bespaar € 450,- met isolatie

Ontdek de mogelijkheden voor jouw woning.

Selecteer de periode met het bouwjaar van jouw woning!

1918-1945
1945-1975
1975-1983
1983-1990

Meer informatie

De voor- en nadelen van isoleren. Waar moet je op letten?

Dinsdag 14 september 2021 08:10Frank van de Ven
Het na-isoleren van je woning brengt kosten, maar ook voordelen met zich mee.

Het na-isoleren van je woning brengt kosten, maar ook voordelen met zich mee.

Isoleren is hot! Zeker met de gunstige subsidies en de stijgende gaskosten (zeker het afgelopen jaar ging de gasrekening flink omhoog) is het isoleren van woningen een effectieve en duurzame maatregel. Hoe beter je je huis isoleert des te minder warmte er verloren gaat via dak, buitenmuren, vloer en vensters. In dit artikel belichten we de voordelen die na-isoleren biedt en beantwoorden we ook een aantal algemene vragen over isoleren.

Welke voordelen biedt isoleren?

Isoleren is een relatief kleine investering die zich binnen drie tot vier jaar terugverdient. Er is minder warmteverlies, je huis wordt er comfortabeler door én het isoleren is goed voor het milieu. De grootste voordelen hebben we voor je op een rijtje gezet. 

1. Beter wooncomfort

Een geïsoleerde woning zorgt voor meer comfort en je hebt geen last meer van tocht en vocht. De warmte blijft langer binnen, waardoor de kou buiten gehouden wordt. De CV-ketel hoeft minder hard te werken om het huis te verwarmen. Bij vloerisolatie is het zelfs zo dat de temperatuur met drie tot zes graden stijgt. Ook wordt akoestisch geluid beter geabsorbeerd, waardoor jouw woning een stuk stiller wordt. Dat zullen je buren fijn vinden.

2. Rendement en stijging verkoopwaarde woning

Sommige isolatievormen leveren zelfs een jaarlijks rendement op wat vergelijkbaar is met een rente van twaalf procent op een spaarrekening. Daarnaast verhoogt een isolerende maatregel het energielabel van jouw woning. Een geïsoleerde woning levert bij verkoop vaak meer op dan een niet geïsoleerde woning. Zeker met de stijgende energielasten in de toekomst zal de woningwaarde alleen maar toenemen. Lees ook het artikel Beter energielabel leidt tot twee procent hogere verkoopprijs woning (Calcasa onderzoek Q2 2018)

3. Beter (leef)milieu

Als je woning goed is geïsoleerd, is dat direct voelbaar. Er is een stabieler binnenklimaat, waardoor vochtophoping minder kans krijgt. Wanden worden warmer en er wordt voorkomen dat warme lucht in de woning gaat condenseren. Omdat er minder gestookt wordt, vindt er een lagere CO2-uitstoot plaats en daar zullen de vogels en bomen je dankbaar voor zijn.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een isolatiebedrijf?

Er zijn meerdere bedrijven die met het na-isoleren van woningen bezig zijn. Het is belangrijk om te letten op de certificering van het bedrijf. Niet alle isolatiebedrijven zijn gecertificeerd dus let daar goed op. Daarnaast is het prettig als het bedrijf flexibel is en met meerdere materialen werkt. Ook het geven van garantie (over een periode van circa tien jaar) wekt vertrouwen over de kwaliteit van de onderneming in kwestie.

Voor welk materiaal moet je kiezen? (Wool, pur of parels)?

Dat is geheel afhankelijk van jouw woonsituatie en daarom is het belangrijk om gedegen advies in te winnen van een partij die met meerdere materialen werkt. Er zijn verschillende materialen. Voor het gemak hebben we ze voor je op een rijtje gezet:

Wool: Goedkoopste materiaal met een goede isolatiewaarde. Dit wordt standaard gebruikt om woningen mee te isoleren. Het dempt eveneens het akoestische geluid.

Parels: Goed materiaal, maar iets duurder dan Wool. Parels worden verlijmd in de spouw gespoten. Qua isolatiewaarde zijn parels niet beter dan wool, maar dit materiaal is wel handiger aan te brengen in smalle spouwmuren.

Pur: Dit materiaal bestaat uit twee vloeibare componenten die in de spouw worden gespoten en daar als een brood gaan ‘rijzen’. Pur is winddicht en houdt in vergelijking met wool en parels de meeste winddruk tegen. Het is wel het duurste materiaal, want pur is bijna twee keer zo duur als eerder genoemde materialen.

Wat zijn de nadelen van woningisolatie?

Er zijn nagenoeg geen nadelen van woningisolatie op te noemen. Isoleren moet je middels een voorfinanciering uitvoeren en dat is niet voor iedereen weggelegd. Isolatiematerialen kun je niet zien en daarom is het des te belangrijk dat je met een ervaren isolatiebedrijf in zee gaat. Deze partij moet verstand van zaken hebben en weten welk isolatiemateriaal het meest geschikt is voor een specifieke situatie.

Deel dit artikel
Vastelasten besparen met isolatie Vastelasten besparen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Herman Klepper

Ook deze schrijver is in de ban van de klimaathysterie van isolatie. Jammer genoeg is er nog weinig onderzoek gedaan naar ogezondheoidsklachten door isolatie van woningen, maar dat er geen nadelen zouden zijn aan isolatie is een graag gehoord sprookje. Ik baseer me daarbij op onze eigen ervaringen en op ervaringen van verschillende buurtbewoners. Het wooncomfort in onze huizen uit de zestiger jaren is na isolatie sterk gedaald. We hebben koelapparaten moeten aanschaffen om het in de zomer nog enigszins te kunnen volhouden. Er is sprake van oververhitting door een gebrek aan ventilatiemogelijkheden, In de hele isolatiehype is er nauwelijks aandacht voor nadelen en zoals elk systeem die heeft zijn er die wel degelijk. Het sprookje van goedkope energie is inmiddels ook achterhaald. Ondanks lager gebruik zijn de kosten nog steeds even hoog. Nu komt ook nog een totale dakisolatie wat naar verwachting nog hogere temperaturen gaat opleveren in de kaasstolp die ons huis inmiddels is. Isolatie kan best goed zijn voor nieuwe woningen met voldoende ventilatiemogelijkheden, maar voor oudere woningen naar mijn opvatting ongeschikt. Door de hype van de isolatie wil niemand iets horen van nadelen. De tijd zal het leren.

Donderdag 21 september 2023 08:57

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 21 september 2023 09:03
Wat vervelend dat u nare ervaringen heeft met woningisolatie. Dat de stookkosten ondanks een lager verbruik niet zijn gedaald, kan misschien ook aan de stijging van de energieprijzen liggen. Zoals uit uw verhaal naar voren komt, kan het zijn dat er voor uw woning de verkeerde technieken en methoden zijn toegepast. Niet elke methode is voor elk type woning geschikt. In onze artikelen leggen we ook uit welke technieken het meest geschikt zijn voor verschillende woningen.

Plaats een reactie

Lees meer over Isolatie

Jarenlang is er vanuit de overheid geen aandacht geweest voor duurzaamheid. Gelukkig kun je als huiseigenaar heel veel doen.

Verduurzamingsverhaal Dirk-Jan: Deel 2 'Duurzaamheidslening wat een werk'

Donderdag 08 oktober 2020 21:11

Duurzaamheidslening, subsidie en salderen (deel 2) Je leest deel 2 van het verduurzamingsverhaal van de oprichter van de Vastelastenbond. Hij is woonachtig in Brabant en is sinds één jaar bezig...

Lees meer
We wilden beginnen met spouwmuurisolatie. Een relatief lage investering, maar wel met een grootst effect. dat kon alleen niet. Dus kiezen voor vloerisolatie een goede tweede. De vloer is 6 graden warmer!

Verduurzamingsverhaal Dirk-Jan: ‘Spouwmuren isoleren kon niet, dat was wel even balen’

Donderdag 08 oktober 2020 14:15

De woning verduurzamen, waar begin je? Deel 1. Oprichter Dirk-Jan van de Vastelastenbond maakte afgelopen jaar een begin met het verduurzamen van zijn woning. Volledig energie...

Lees meer
Wat kost isoleren. We zetten alle kosten en opbrengsten op een rij per isolatievorm

Wat kost een isolatieklus en wat levert het op?

Vrijdag 22 oktober 2021 11:44

Isoleren loont. Zeker nu de gasprijs erg hoog is en er een subsidiebudget beschikbaar is. Enige haast is geboden, want er is slechts een beperkt bedrag voor gereserveerd. Daarom is het slim...

Lees meer