Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

De gasprijzen stijgen: kies je voor een ‘duur’ jaarcontract of ‘stabiel’ meerjarencontract?

Maandag 27 september 2021 12:16Frank van de Ven
De gasprijst stijgt. Hoe speel je daar het beste op in? Deze FAQ geeft antwoord!

De gasprijst stijgt. Hoe speel je daar het beste op in? Deze FAQ geeft antwoord!

De Nederlandse gasvoorraad is behoorlijk laag en door deze schaarste krijgen we met prijsstijgingen te maken. Zo gaat de belasting op aardgas vanaf 1 januari 2022 met twee eurocent per kubieke meter omhoog. Ook de kosten van netbeheer stijgen. Kies je voor een ‘duur’ jaarcontract of voor een ‘stabiel’ meerjarig contract met vaste prijzen? Wat is wijsheid? Deze FAQ geeft antwoord.

In deze periode bieden verschillende energiemaatschappijen driejarige contracten aan. Voor een vooraf opgesteld maandbedrag zijn klanten dan verzekerd van een vast tarief. Consumenten die zekerheid zoeken en niet voor nóg hogere kosten willen staan, zullen dit aanbod aantrekkelijk in de oren vinden klinken. De Vastelastenbond raadt echter af om voor deze constructie te kiezen. Het is juist in deze tijd verstandiger om voor een prijzig eenjarig contract te kiezen. Hoe dat zit, lees je hier.


1. Waarom stijgen de gasprijzen?

Dat komt door de dalende gasvoorraad. Een strenge winter zorgde ervoor dat er veel gas verbruikt werd. Door een lang aanhoudende koude periode is de bestaande voorraad tot de helft geslonken. Normaal gesproken zou er nog zo’n 85 procent voorraad beschikbaar moeten zijn. Gas uit het buitenland is ook schaars. Leveringsproblemen in Rusland en een stijgende vraag in Azië zorgen ervoor dat er weinig voorraad onze kant opkomt. Door deze ontwikkeling is de gasprijs bijna twee keer zo hoog als normaal.


2. Is het niet verstandig om nu een driejarig abonnement af te sluiten, zodat je niet voor nóg hogere kosten komt te staan?

Nee. Normaal gesproken raadt de Vastelastenbond juist af om voor een prijzig jaarcontract te kiezen, maar in deze tijd is het raadzaam om dit wel te doen. We hebben te maken met een unieke situatie, want de huidige gasprijzen zijn extreem hoog. Sterker nog: de tarieven zijn nog nooit zo hoog geweest! Het is niet aan te raden om tijdens deze piekperiode voor een langere abonnementsvorm te kiezen. De energiemarkt is onstuimig, dus de kans is zeer groot dat de prijzen volgend jaar flink dalen. Het zou zonde zijn als een consument een jaar na het afsluiten van een meerjarencontract vervolgens een veel te hoog bedrag blijft betalen voor zijn energievoorziening.


3. Waarom raadt de Vastelastenbond nu wel aan om voor een duurder jaarcontract te kiezen?

In het 17,5 jarig bestaan van de Vastelastenbond zijn de tarieven voor gas nog nooit zo hoog geweest. We houden de markt scherp in de gaten en informeren jou wanneer er veranderingen aankomen. Op die manier wordt alles voor je geregeld en hoef jij je geen zorgen te maken. De verwachting is dat de gasvoorraad snel weer op peil komt. De Nederlandse overheid kiest er niet voor om afhankelijk zijn van het buitenland voor de gasvoorziening. Zo zijn recent voorbereidingen getroffen om de gasboringen bij de Waddeneilanden weer op te starten. Dit zijn gunstige ontwikkelingen.


4. Een meerjarencontract is voordeliger dan een jaarcontract blijkt uit berekeningen van energieleveranciers.

Een aantal energieleveranciers speelt slim in op de heersende onzekerheid van consumenten over de energiemarkt. Mensen willen graag zekerheid en denken beter af te zijn door een meerjarencontract af te sluiten. Door jaarcontracten iets zwaarder te belasten en deze met driejarige contracten te vergelijken, ontstaat het beeld dat langdurige overeenkomsten gunstiger zijn. Wat energieleveranciers er echter niet bij vertellen is dat men met een grillige, steeds veranderende markt te maken hebt. Als de gasprijzen volgend jaar dalen, profiteren mensen die een meerjarencontract hebben afgesloten daar niet van. Het gevolg is dat zij jarenlang teveel betalen voor hun energierekening.


5. Hoe ziet de Vastelastenbond de toekomst van de energiemarkt?

Het standpunt van de Vastelastenbond is dat de situatie eind volgend jaar veel rooskleuriger is. Door even ‘door te bijten’ en voor een jaarcontract te kiezen, kan de consument later boeteloos overstappen en voor een goedkoper contract kiezen. De Vastelastenbond houdt de marktontwikkelingen nauwlettend in de gaten en adviseert klanten over te stappen als de tijd daar rijp voor is. Dat kan al na een half jaar zijn bijvoorbeeld. Deze optie is niet mogelijk bij een meerjarig contract. 


6. Wat raadt de Vastelastenbond aan?

In deze piekperiode is het verstandig om voor een jaarcontract te kiezen met het doel om volgend jaar over te stappen. Als de gasprijzen weer dalen, is overstappen een goede optie. Met een eenjarig contract kan dat zonder boete. Een andere mogelijkheid is om voor woningisolatie te kiezen om stookkosten te drukken. Ook het opwekken van groene stroom door de installatie van zonnepanelen is een optie.


7. Is kiezen voor een variabel contract een optie?

Absoluut niet. De overstap naar een variabel contract is niet aan te raden, omdat de marktprijzen vanaf januari torenhoog zijn. Het is verstandiger om voor januari een jaarcontract af te sluiten om te voorkomen dat de energierekening de hoogte inschiet. Beter is het om halverwege 2022 de inkoopprijs van energie door de Vastelastenbond te laten onderzoeken. Het kan zijn dat halverwege het jaar overstappen ervoor zorgt dat consumenten met een jaarcontract daarvoor een boete krijgen, maar de kans is groot dat dit niet opweegt tegen de voordelen die de overstap oplevert.


8. Wat moet ik doen als ik voor een jaarcontract kies via de Vastelastenbond?

Niets. De Vastelastenbond houdt de energiemarkt nauwlettend in de gaten en zorgt ervoor dat klanten tijdig overstappen naar een voordelige leverancier wanneer de tijd rijp is. Klanten kunnen blind vertrouwen op de expertise van de Vastelastenbond die jaarlijks onderzoek doet naar de beste overstapmomenten. Met onze service Energie Vanzelf Geregeld heb je nu het scherpste jaarcontract op de energiemarkt. Daarmee ben je komend jaar verzekerd van een scherp aanbod. Als de prijzen gaan dalen, profiteer je daar automatisch van mee.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Naomi Kievit

Aanbieding na aflopen van mijn 1 jarige contract is 452 P.m. Voorheen 180 per maand. Is het dan verstandig om dat contact te nemen want het is we heel hoog. Wat gebeurd er als ik gewoon zonder contract afneem. Wat voor voorwaarde heb ik dan??

Vrijdag 11 februari 2022 22:36

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 14 februari 2022 10:20
Beste Naomi, Dat is afhankelijk van bij welke leverancier je zit. Het kan nu voordeliger voor je zijn om niks te doen en voor een tijdje de variabele tarieven van de leveranciers te 'gebruiken'. Deze tarieven krijg je automatisch als je contact op loopt. je energieleverancier is verplicht je deze tarieven door te geven. Dus de tip voor jou op dit moment is:
Neem contact op met je leverancier.
Vraag naar de variabele tarieven die je krijgt als je geen actie onderneemt.
Leg dit naast het aanbod (die van € 452,-) Kies de voordeligste variant.

Heb je hulp nodig bij het maken van een vergelijking, neem dan even contact met ons op op: 040-7200200. Dan lopen we samen even de aanbiedingen na.

L.M.T. Homburger

Wij hebben inderdaad een voorstel van Greenchoise gekregen met een vast bedrag voor het 3 jarig contract. Nu gaan wij volgend jaar wellicht verhuizen naar het buitenland, wat is nu het verstandigst om te doen?
Wij hebben nu via jullie een 3 jarig contract per 1 februari 2018 en dat stopt op 1 februari 2022.
Hoor graag van jullie, met dank alvast.

Woensdag 13 oktober 2021 17:36

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 14 oktober 2021 11:19
Als je al weet dat je gaat verhuizen is een 1-jarig contract wellicht handiger. Mocht je deze willen opzeggen dan krijg je een lagere boeten omdat de looptijd korter is. Je zou ook nog het verschil tussen de tarieven van het 3 jarige kunnen berekenen. Als het voordeliger is dan weegt het wellicht op tegen een hogere boete. Als je hulp nodig hebt met het maken van de berekeningen, kun je contact opnemen met de klantenservice.

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Energieleverancier failliet? Hoe weet je dat en wat moet je doen als je energieleverancier failliet gaat?

Energieleverancier failliet?

Woensdag 29 september 2021 10:55

‌Er gebeurt veel in de energiemarkt. De Vastelastenbond ontvangt veel vragen over mogelijke faillissementen van energieleveranciers. Hoe weet je of jouw energieleverancier failliet kan gaan? En ...

Lees meer
De waarde van een woning stijgt als er geïsoleerd wordt en nog meer energiebesparende maatregelen doorgevoerd worden.

Duurzame huizen verkopen sneller

Dinsdag 05 oktober 2021 08:38

‌Uit onderzoek van makelaarsvereniging NVM blijkt dat je je huis sneller verkoopt als je je woning verduurzaamt. Isolatie en de plaatsing van HR++ glas vallen goed in de smaak bij potentiële kop...

Lees meer
Stijgende gasprijzen zorgen voor hogere vaste lasten. De Vastelastenbond helpt je de laagste prijs voor je vaste lasten te vinden.

Kleine energiemaatschappijen stevenen vol gas op faillissement af

Dinsdag 28 september 2021 08:39

  Niet alleen Nederlandse huishoudens zijn de dupe van stijgende gasprijzen. Ook kleinere energiemaatschappijen krijgen het zwaar door de prijsstijging en enkele organisaties staan op omvallen. D...

Lees meer
De gevolgen van de Miljoenennota van 2022 staan in dit artikel. De stijging van de gasprijzen komt eraan.

Dit betekent Prinsjesdag voor jouw portemonnee in 2022

Woensdag 22 september 2021 12:22

‌ ‌Op 21 september is tijdens Prinsjesdag de Miljoenennota gepresenteerd. De Vastelastenbond zet voor jou op een rij wat de grootste financiële veranderingen zullen zijn. Ho...

Lees meer