Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar metZonnepanelen

Bespaar € 1680,- op zonnepanelen

Bespaar door zonnepanelen te laten plaatsen. De gemiddelde opbrengst bij zonnepanelen is

€1.680,- p.j

Meer informatie

Dit zijn de vijf meest gestelde vragen over zonnepanelen

Donderdag 14 juli 2022 10:06Frank van de Ven
In dit blog leggen we uit waarop je moet letten als je zonnepanelen wilt kopen.

In dit blog leggen we uit waarop je moet letten als je zonnepanelen wilt kopen.

Nu de energierekening maandelijks oploopt, stijgt ook de interesse in energiebesparende maatregelen. Zonnepanelen zijn een goede manier om je energierekening te verlagen. De aanschaf van deze systemen vraagt wel de nodige voorbereidingen. In dit blog leggen we uit waarop je moet letten als je zonnepanelen wilt kopen. We beantwoorden ook vijf veelgestelde vragen over deze systemen.


Is onderhoud nodig aan het zonnepanelensysteem en moet ik de panelen schoonmaken?

In principe heeft het zonnepanelensysteem weinig onderhoud nodig. Het is verstandig om af en toe te controleren of het systeem nog goed werkt. De omvormer heeft een minder lange levensduur dan de panelen en zal misschien na tien tot vijftien jaar vervangen moeten worden. De panelen schoonmaken hoeft niet omdat het in Nederland voldoende regent. Mocht je ze toch willen reinigen, gebruik dan alleen water en nooit schoonmaakmiddelen. Zeep kan de panelen namelijk beschadigen.
 

Wat gebeurt er met de door mij opgewekte energie?

De opgewekte elektriciteit kan je direct gebruiken. Deze opgewekte elektriciteit wordt namelijk direct toegevoegd aan het elektriciteitsnetwerk van jouw woning. De opgewekte elektriciteit wordt dan meteen gebruikt door elektrische apparaten die in werking zijn.
 

Wat gebeurt er met overtollige elektriciteit?

Overtollige elektriciteit wordt aan het openbare elektriciteitsnet terug geleverd, zodat je rendement op jouw zonnepanelen kunt behalen. Als er geen, of niet voldoende vraag, is (van apparaten) dan wordt de teveel opgewekte elektriciteit terug geleverd aan het openbare elektriciteitsnet. Zo leveren de zonnepanelen jou extra rendement op. 
 

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

Voor de aanschaf van zonnepanelen is aandacht nodig. Er zijn zaken waar je op moet letten als je in de oriëntatiefase zit:
  • Onderzoeken of je dak geschikt is voor zonnepanelen.
  • Kijken hoeveel zonnepanelen kunnen opwekken en hoe het zit met het terug leveren van de opgewekte energie.
  • Wat is de kwaliteit van de panelen en keurmerken?
  • Uitzoeken wat de kwaliteit van de omvormer is. De omvormer is het hart van de gehele installatie.
  • Kijk naar het totale kostenplaatje. Wat betaal je voor de gehele installatie inclusief omvormers, kabels en bevestigingsmateriaal?
  • Wat is de garantie van de leverancier?
  • Maak een afspraak met een expert om antwoord op je vragen te krijgen.

Wat is de levensduur van zonnepanelen en omvormers?

Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer twintig jaar. De omvormer, waarmee de zwakstroom van de panelen wordt omgezet in 230 volt, gaat vaak minder lang mee dan de panelen. Er komt warmte vrij waardoor slijtage plaatsvindt. Een omvormer gaat normaal gesproken ongeveer tien tot vijftien jaar mee. Dat is ongeveer de helft van de levensduur van de zonnepanelen. Let bij de aanschaf op de garantietermijn en de kosten voor een nieuwe omvormer.
 

Whitepaper downloaden

Heb je nog meer vragen over zonnepanelen? Download dan onze Whitepaper over zonnepanelen. Na afloop ken je alle ins en outs over deze systemen. Het Whitepaper is gratis en via deze pagina aan te vragen.

Deel dit artikel
Zonnepanelen Verzekerd Zonder Zorgen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

Het uitgangspunt van salderen is dat consumenten de zelf opgewekte stroom van zonnepanelen mogen terugleveren aan het elektriciteitsnet en deze stroom op een later moment kunnen wegstrepen tegen hun verbruik.

Kamervragen: ‘Salderingsregeling is foutgevoelig en vereist dieper inzicht’

Vrijdag 01 juli 2022 09:53

‌ Eigenaren van zonnepanelen maken melding van fouten in de energierekening. Sommige energiebedrijven zouden op maandbasis salderen terwijl dit niet mag volgens Autoriteit Consument & Ma...

Lees meer
De salderingsregeling zorgt ervoor dat huizenbezitters met zonnepanelen het overschot aan opgewekte stroom aan de energieleverancier kunnen terugleveren voor hetzelfde tarief als waarvoor de stroom is afgenomen.

Afbouw salderingsregeling zonnepanelen met twee jaar verlaat

Donderdag 09 juni 2022 11:17

‌ Het kabinet besluit om de afbouw van de salderingsregeling pas in 2025 doorgang te laten vinden. Dat is twee jaar later dan oorspronkelijk gepland is. Woningeigenaren met zonnepanelen kunn...

Lees meer
Nieuwe regelgevingen voor zonnepanelen stemt huiseigenaar positief:

Goed nieuws: Vanaf 1 juni 100 procent financiering zonnepanelen mogelijk

Donderdag 02 juni 2022 14:17

‌Goed nieuws voor huiseigenaren die zonnepanelen willen. Het Warmtefonds maakt 100% financiering voor zonnepanelen mogelijk. Dat was voorheen 75 procent. Huizenbezitters (en VvE’s) kun...

Lees meer
Vraag om persoonlijk advies als je zonnepanelen wilt plaatsen.

Vier redenen waarom huisbezoek nodig is voor advies zonnepanelen

Dinsdag 17 mei 2022 08:04

‌Wanneer je erover nadenkt om zonnepanelen te plaatsen, is het verstandig om je vooraf goed te laten informeren. Een adviesgesprek aan huis is daarvoor zeer geschikt. Als je je laat informeren do...

Lees meer