Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar metZonnepanelen

Bespaar € 1680,- op zonnepanelen

Bespaar door zonnepanelen te laten plaatsen. De gemiddelde opbrengst bij zonnepanelen is

€1.680,- p.j

Meer informatie

Kamervragen: ‘Salderingsregeling is foutgevoelig en vereist dieper inzicht’

Vrijdag 01 juli 2022 09:53Frank van de Ven
Het uitgangspunt van salderen is dat consumenten de zelf opgewekte stroom van zonnepanelen mogen terugleveren aan het elektriciteitsnet en deze stroom op een later moment kunnen wegstrepen tegen hun verbruik.

Het uitgangspunt van salderen is dat consumenten de zelf opgewekte stroom van zonnepanelen mogen terugleveren aan het elektriciteitsnet en deze stroom op een later moment kunnen wegstrepen tegen hun verbruik.

Eigenaren van zonnepanelen maken melding van fouten in de energierekening. Sommige energiebedrijven zouden op maandbasis salderen terwijl dit niet mag volgens Autoriteit Consument & Markt (ACM). De politiek is op deze kwestie gedoken en Henri Bontenbal  van het CDA heeft inmiddels Kamervragen gesteld. Het is aan minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie om binnen drie weken een antwoord te geven.

“Klopt het dat er geen heldere regels zijn over welk tarief een energieleverancier als uitgangspunt mag gebruiken bij de saldering? Indien dergelijke regels wel bestaan, wat zijn deze regels en waar kunnen consumenten deze terugvinden?”, wil Bontenbal weten.

Daarnaast wil de CDA’er achterhalen hoe de salderingsregeling moet worden toegepast wanneer er sprake is van een energiecontract op basis van variabele tarieven. “Is het een correcte uitleg van de salderingsregeling dat zonnestroom die wordt gesaldeerd, vergoed moet worden door de energieleverancier tegen het tarief dat op het moment van opwekken en terugleveren aan het elektriciteitsnet door dezelfde leverancier in rekening zou worden gebracht wanneer er sprake zou zijn van verbruik?” Minister Jetten moet binnen de vragen binnen de gebruikelijke termijn van drie weken beantwoorden.

Salderen

Het uitgangspunt van salderen is dat consumenten de zelf opgewekte stroom van zonnepanelen mogen terugleveren aan het elektriciteitsnet en deze stroom op een later moment kunnen wegstrepen tegen hun verbruik. De ACM geeft aan dat energieleveranciers per contractjaar – en niét per kalenderjaar – moeten salderen. Er mag niét per deel van het jaar – bijvoorbeeld per maand of kwartaal – gesaldeerd worden.

De stijgende energietarieven hebben voor een run op energiebesparende maatregelen gezorgd. Er is sprake van materiaalschaarte, lange levertijden en personeelstekort als het gaat om zonnepanelen. Wanneer je echter kiest voor woningisolatie heb je niet met deze problematiek te maken. De Vastelastenbond raadt dan ook aan de mogelijkheden van woningisolatie te verkennen. Het is verstandig om juist nu je woning te isolaren zodat je voor de winter klaar bent en de koude buitenhoudt en je energierekening verlaagt. 
Deel dit artikel
Zonnepanelen Verzekerd Zonder Zorgen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen

De salderingsregeling zorgt ervoor dat huizenbezitters met zonnepanelen het overschot aan opgewekte stroom aan de energieleverancier kunnen terugleveren voor hetzelfde tarief als waarvoor de stroom is afgenomen.

Afbouw salderingsregeling zonnepanelen met twee jaar verlaat

Donderdag 09 juni 2022 11:17

‌ Het kabinet besluit om de afbouw van de salderingsregeling pas in 2025 doorgang te laten vinden. Dat is twee jaar later dan oorspronkelijk gepland is. Woningeigenaren met zonnepanelen kunn...

Lees meer
Nieuwe regelgevingen voor zonnepanelen stemt huiseigenaar positief:

Goed nieuws: Vanaf 1 juni 100 procent financiering zonnepanelen mogelijk

Donderdag 02 juni 2022 14:17

‌Goed nieuws voor huiseigenaren die zonnepanelen willen. Het Warmtefonds maakt 100% financiering voor zonnepanelen mogelijk. Dat was voorheen 75 procent. Huizenbezitters (en VvE’s) kun...

Lees meer
Vraag om persoonlijk advies als je zonnepanelen wilt plaatsen.

Vier redenen waarom huisbezoek nodig is voor advies zonnepanelen

Dinsdag 17 mei 2022 08:04

‌Wanneer je erover nadenkt om zonnepanelen te plaatsen, is het verstandig om je vooraf goed te laten informeren. Een adviesgesprek aan huis is daarvoor zeer geschikt. Als je je laat informeren do...

Lees meer
Landen uit de Europese Unie mogen sinds eind vorig jaar het btw-tarief op de levering en installatie van zonnepanelen verlagen naar nul procent.

Kabinet wil btw zonnepanelen per 2023 afschaffen

Donderdag 21 april 2022 08:26

‌ Als het aan het kabinet ligt, hoeft er per 2023 geen btw meer betaald te worden bij de aanschaf van zonnepanelen. Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) publiceerde afgelopen woensd...

Lees meer