Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Olieprijs stijgt | OPEC landen bereiken akkoord

Donderdag 01 december 2016 09:51Margot Boesveld

 

Een akkoord leek lange tijd buiten bereik vanwege onenigheid tussen OPEC-leider Saudi-Arabië enerzijds en Iran en Irak anderzijds. Woensdag 30 november jl. wisten de OPEC landen een akkoord te sluiten over de inperking van hun olieproductie. Het akkoord moet helpen het overaanbod aan olie op de internationale markten te verkleinen, zodat de olieprijs weer kan stijgen.

Binnen het kartel van olie-exporteurs werd hierover in september al een principe-akkoord bereikt, maar een definitieve overeenkomst liet op zich wachten.De OPEC-leden hebben nu besloten hun totale productie met 1,2 miljoen vaten te verlagen, naar 32,5 miljoen vaten per dag. Het is voor het eerst sinds 2008 dat de OPEC besluit tot een productieverlaging, die moet ingaan op 1 januari 2017.Een belangrijk onderdeel van de productieverlaging is de opschorting van het OPEC-lidmaatschap van Indonesië. Dat land is goed voor circa 700.000 vaten per dag. Indonesië trad na een afwezigheid van zeven jaar begin 2016 weer toe tot het kartel.



Saudi-Arabië, het belangrijkste OPEC-lid, neemt het grootste deel van de productieverlaging voor zijn rekening. Iran mag zijn productie op het huidige niveau handhaven. Irak gaat per januari dagelijks 200.000 vaten minder produceren. Olieproducenten die geen deel uitmaken van de organisatie, zoals Rusland, zijn daarnaast bereid 600.000 vaten per dag minder te gaan oppompen. Daarvan komt de helft voor rekening van Rusland.

Direct prijsstijging (9%) als gevolg

De olieprijs liep donderdag in de ochtendhandel verder op, na de enorme sprong van woensdag. Oliehandelaren blijven positief over de deal die olieproducenten hebben gesloten over de verlaging van hun productie. De leden van oliekartel OPEC spraken woensdag af hun productie met ongeveer 4 procent in te perken. Daarnaast kregen zij de toezegging van olielanden buiten het kartel, zoals Rusland, dat zij ook minder olie zullen oppompen. Die deal joeg de olieprijs woensdag met zo'n 9 procent omhoog. Donderdagochtend liep de prijs van Amerikaanse olie nog eens met ruim 1 procent op, naar 50,05 dollar per vat. Brent werd ook ruim 1 procent duurder, bij 52,50 dollar per vat. De prijs van Brent, maatgevend voor olie uit Europa en het Midden-Oosten, nadert nu weer het niveau van vorige maand. Toen werd kortstondig het hoogste peil in een jaar bereikt.

Stijging van de energierekening

Een indirect gevolg van een dergelijk akkoord is dat de gasprijzen ook zullen stijgen. Dit is te merken in de portemonnee van de consument. Niet alleen de energietarieven gaan omhoog. De ACM maakte onlangs bekend dat ook de netwerktarieven gaan stijgen. Dit gaat in vanaf 1 januari 2017. 

Dieptepunt van de olieprijs

Olie is nog altijd ruim de helft goedkoper dan voor de enorme daling die in de zomer van 2014 werd ingezet. Brent werd eind juni 2014 nog voor ongeveer 114 dollar per vat verhandeld. Begin dit jaar werd een dieptepunt van 27,10 dollar per vat bereikt. De olieprijs ging de afgelopen twee jaar zo hard omlaag doordat de productie hoog bleef, terwijl de vraag door de kwakkelende wereldeconomie minder sterk toenam dan voorheen. Saudi-Arabië weigerde lange tijd zijn productie te beperken in de hoop dat de lage prijs de concurrentie van olie uit schalievelden uit de VS de kop zou indrukken. De productie van die olie is eerder verliesgevend bij een lagere olieprijs.

Gerelateerde artikelen

Alles over de OPEC landen en het akkoord

PERSBERICHT: Meer consumenten zetten energieprijzen voor langere tijd vast

7 feiten en fabels energiemarkt

Meer over de olieprijs en gasprijs

Kleine stijging energierekening verwacht

 

 
 

 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over