Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

'Energiecrisis heeft interesse in energielabel vergroot'

Maandag 25 juli 2022 08:39Frank van de Ven
In de huidige woningmarkt is de rol van het energielabel steeds groter geworden.

In de huidige woningmarkt is de rol van het energielabel steeds groter geworden.

De populariteit van energielabels is flink gestegen sinds de energiecrisis gaande is. Steeds meer woningzoekers nemen de duurzaamheid van een huis mee in hun aankoopbeslissing. Woningen met een label worden sneller verkocht en zijn meer waard dan huizen zonder dit etiket. De aanpassingen aan het energielabel die in 2021 plaatsvonden, hebben woningverduurzaming beter op de kaart gezet, stelt directeur Ron van den Berk van taxatiebedrijf TaxatiePro.

In de huidige woningmarkt is de rol van het energielabel steeds groter geworden, merkt Van den Berk: “Steeds meer woningzoekers kijken naar het energielabel. De rol van dit etiket is steeds groter geworden omdat de energiemarkt in een crisis verkeert. Door voor een duurzaam huis te kiezen, zijn consumenten verzekerd van lagere energielasten. In deze tijd is dat een ontzettend belangrijk criterium bij de aankoop van een woning. Binnen vastgoedplatform Funda wordt veelvuldig gezocht naar energielabels.”  

Vooral dit jaar is te merken dat er meer waarde wordt gehecht aan een duurzaamheidsetiket, stelt Van den Berk: “Dat heeft zeker te maken met de oplopende gas- en energiekosten. In voorgaande jaren speelde het label een minder grote rol. Huizen met een energielabel A of B zijn momenteel meer in trek dan woningen zonder zulke hoge kwalificaties. Woningen met een hoog energielabel worden sneller verkocht dan huizen die het zonder dit etiket moeten stellen. Er is veel vraag naar.”


Woningverduurzaming versneld

De aanpassing van het energielabel in combinatie met de aanhoudende energiecrisis heeft er volgens Van den Berk voor gezorgd dat steeds meer mensen bereid zijn te investeren in hun woning. “De aanpassingen aan  het label en de steeds heviger wordende energiecrisis hebben woningverduurzaming versneld. Er is meer aandacht voor het milieu gekomen en dat is een goede zaak. Het energielabel is na de wijzigingen duidelijker en beter leesbaar. Het is nu veel eenvoudiger om inzicht te krijgen in het energiegebruik in een woning.”

Woningcorporaties zijn ook meer bezig met dit label meent Van den Berg: “In de regio Eindhoven bijvoorbeeld worden steeds meer sociale huurwoningen van energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen en warmtepompen voorzien. Ook worden deze huizen beter geïsoleerd om het energieverbruik terug te kunnen dringen.”
 

Verschillen energielabels

De aanvraag van een energielabel stijgt in populariteit maar roept tegelijkertijd vragen op. Dat heeft onder andere te maken met recente aanpassingen. “We krijgen nog wel eens de vraag waarom het ene huis een energielabel C heeft terwijl de buurman het label D kreeg. Het gaat toch om vrijwel identieke woningen? Er kunnen zeker verschillen zijn en dat kan te maken hebben met de aanvraag van een energielabel. Wanneer de aanvraag voor 1 januari 2021 plaatsvond, werden er andere criteria gehanteerd. Woningkenmerken zoals deuren of kozijnen werden op een andere manier benaderd. Dat kan een reden zijn dat een huis op een andere manier beoordeeld is en daardoor een ander label kreeg.”

Een energielabel blijft tien jaar geldig. “Wanneer wij een label afgeven, staan wij daar volledig achter. Het kan zijn dat consumenten graag willen dat hun bestaande label verbeterd wordt zodat hun woning nog duurzamer wordt. We denken graag mee hoe we hen daarbij kunnen ondersteunen”, verduidelijkt Van den Berk. “De vraag die we het meest horen, is wat de kosten zijn. Voor januari 2021 kostte een energielabel een paar tientjes terwijl het nu al honderden euro’s kost om zo’n etiket aan te vragen. Voor dat bedrag komt er wel een adviseur ruim een uur een woning inspecteren en de staat ervan op te nemen. De aanvrager heeft duidelijkheid en weet waar hij staat op het gebied van woningduurzaamheid.”


Samenwerking TaxatiePro en Vastelastenbond

Sinds dit jaar werkt de Vastelastenbond samen  met TaxatiePro. Het doel is om mensen die volop met hun verhuizing bezig zijn te ontzorgen. Als je bezig bent om alles rond te krijgen om je nieuwe woning te betrekken, komt er een hoop op je af. Hoe fijn is het dan als je het regelen van je vaste lasten zoals je energierekening, verzekeringen en tv-abonnement kunt uitbesteden? Dat kan dus via de Vastelastenbond. Klanten van de Vastelastenbond die meer willen weten over een bouwkundige keuring of de aanvraag van een energielabels kunnen bij TaxatiePro terecht. Ook voor vragen over taxatierapporten kun je bij Van den Berk aankloppen. 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Dirk-Jan Wolfert: “Je kunt je stroom- en gasverbruik verminderen door je gedrag aan te passen. Zo kun je de thermostraat een graadje lager zetten en stekkers van apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact halen.

Voorspelling verloop energiecrisis: ‘Wapen je tegen de koude wintermaanden en isoleer’

Woensdag 29 juni 2022 16:35

‌De energiemarkt is volop in beweging nu de oorlog in Oekraïne nog niet ten einde is en Rusland de gaskraan steeds verder dichter draait. Deze ontwikkelingen zijn van grote invloed op de E...

Lees meer
Woningverduurzaming is nodeloos complex waardoor huizenbezitters niet de hulp krijgen die ze verdienen.

Provincies en gemeenten: Rijk kom in actie voor woningverduurzaming

Vrijdag 24 juni 2022 08:19

‌ Gedeputeerde Huib van Essen van Energietransitie roept namens alle provincies en zestig gemeenten politiek Den Haag op om woningverduurzaming te vereenvoudigen. De oproep is bedoeld o...

Lees meer
Sinds kort biedt de Vastelastenbond ook hypotheekadvies aan. De hypotheek is voor veel mensen toch wel dé grootste vaste last.

'Bouwdepot op orde dankzij ijzersterk advies Buurtmannen'

Woensdag 22 juni 2022 09:02

‌Een tijdje terug besloten redacteur Frank van de Ven en zijn gezin om de mogelijkheden van hypotheekadvies te verkennen. Ze waren benieuwd wat zij voor elkaar zouden krijgen met een ...

Lees meer
Verduidelijking over de duurzaamheid van een product is een grote wens van consumenten.

Toezichthouder: Keurmerken duurzaamheid eisen verbetering

Maandag 20 juni 2022 08:32

‌Door de grote hoeveelheid keurmerken, certificaten en labels op het gebied van duurzaamheid zien consumenten door de bomen het bos niet meer. Onderzoek van de Autoriteit Consumenten & Mark...

Lees meer