Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar met Duurzame oplossingen

Bespaar met Duurzame oplossingen

Gemiddelde besparing bij het isoleren van je woning

€450,- p.j.

+

€840,- p.j.

Gemiddelde opbrengst bij Zonnepanelen

Meer informatie

Onderzoek wijst uit dat cv-ketel meest verkochte verwarmingsapparaat is

Maandag 05 september 2022 15:24Frank van de Ven
Volgens het onderzoek - Gasmonitor genaamd – schaften in 2020 consumenten 428.000 cv-ketels aan.

Volgens het onderzoek - Gasmonitor genaamd – schaften in 2020 consumenten 428.000 cv-ketels aan.

Vorig jaar gingen 431.000 cv-ketels over de toonbank in Nederland waardoor de cv-ketel het meest verkochte verwarmingsapparaat blijft. Deze apparatuur werd zelfs beter verkocht dan het jaar ervoor en liet een groei van negen procent zien. Dat is de uitkomst van onderzoek van Natuur & Milieu.

Volgens het onderzoek - Gasmonitor genaamd – schaften consumenten 428.000 cv-ketels aan in 2020. Ook warmtepompen deden het goed aan de kassa. De verkoop van deze duurzame apparatuur nam met zestien procent toe. In totaal werden 72.300 stuks aangeschaft.

De interesse in warmtepompen is te verklaren door de populariteit van nieuwbouwwoningen. Nieuwbouw krijgt sinds 2018 in principe geen aardgasaansluiting meer. De verkoop van cv-ketels is dus vrijwel volledig bestemd voor bestaande woningen.


Aandeel warmtepompen te klein

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat het aantal aansluitingen op warmtenetten - ook wel bekend als stadsverwarming – met vier procent toenam. Inmiddels zijn 380.000 huishoudens aangesloten op stadsverwarming. In een warmtenet gaat warm water vanuit een centraal punt naar alle woningen die erop zijn aangesloten. Hoe duurzaam dat is, hangt af van de energiebron die op het centrale punt wordt gebruikt.

De cijfers van het aantal verkochte warmtepompen verontrusten directeur Rob van Tilburg van Natuur & Milieu. Hij vindt dat er vooralsnog te weinig apparaten zijn afgenomen: "Het aandeel warmtepompen op de warmtemarkt is nog steeds te klein. Als we op dit tempo doorgaan zijn slechts een half miljoen bestaande woningen tussen 2020 en 2030 uitgerust met een (hybride) warmtepomp, en heeft een groot aantal huishoudens nog jarenlang te maken met extreem hoge gasprijzen.”


Klimaatdoelstellingen halen

Het probleem is dat warmtepompen weliswaar populair zijn maar dat de levertijden erg lang zijn. Door materiaaltekorten kunnen er minder exemplaren geleverd worden dan gewenst. De vraag is groter dan het aanbod. Daarnaast is er sprake van een personeelstekort.  Er is onvoldoende personeel beschikbaar om deze installaties vakkundig te plaatsen.

De directeur roept de overheid op om in actie te komen. Van Tilburg wil dat er meer energie gestoken wordt in de werving van installateurs en het verkrijgen van meer warmtepompen. Het doel is om de “overgang naar aardgasvrij wonen” te versnellen. Het tempo moet flink opgevoerd worden om de klimaatdoelstellingen te behalen: "Om tijdig klaar te zijn met voor de uitfasering van de cv-ketel in 2026, moeten we ongeveer vier à vijf keer sneller warmtepompen installeren dan we nu doen. Dat is een behoorlijke tempoversnelling."


Overheidsingrijpen warmtepompen

Van Tilburg vervolgt zijn verhaal: "De overheid moet erop gaan sturen dat de markt van hybride warmtepompen groter wordt, zodat mensen op de energierekening kunnen besparen. Ten tijde van materiaalschaarste moet prioriteit gegeven worden aan duurzame producten als warmtepompen, in plaats van bijvoorbeeld televisies of andere producten.”

Natuur & Milieu baseerde zich voor het onderzoek op verkoopcijfers van de branche en cijfers van de overheid over subsidieaanvragen. In 2050 moeten alle woningen en gebouwen in Nederland aardgasvrij worden verwarmd.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Duurzaamheid

Podcast over vergrote impact energielabel dankzij energiecrisis

Woensdag 27 juli 2022 16:51

‌ De stijgende energierekening heeft de interesse in het energielabel flink vergroot, stelt directeur Ron van den Berk van taxatiebedrijf Taxatiepro. In de elfde aflevering van ‘Onderaan d...

Lees meer
In de huidige woningmarkt is de rol van het energielabel steeds groter geworden.

'Energiecrisis heeft interesse in energielabel vergroot'

Maandag 25 juli 2022 08:39

‌ De populariteit van energielabels is flink gestegen sinds de energiecrisis gaande is. Steeds meer woningzoekers nemen de duurzaamheid van een huis mee in hun aankoopbeslissing. Woningen me...

Lees meer
Dirk-Jan Wolfert: “Je kunt je stroom- en gasverbruik verminderen door je gedrag aan te passen. Zo kun je de thermostraat een graadje lager zetten en stekkers van apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact halen.

Voorspelling verloop energiecrisis: ‘Wapen je tegen de koude wintermaanden en isoleer’

Woensdag 29 juni 2022 16:35

‌De energiemarkt is volop in beweging nu de oorlog in Oekraïne nog niet ten einde is en Rusland de gaskraan steeds verder dichter draait. Deze ontwikkelingen zijn van grote invloed op de E...

Lees meer
Woningverduurzaming is nodeloos complex waardoor huizenbezitters niet de hulp krijgen die ze verdienen.

Provincies en gemeenten: Rijk kom in actie voor woningverduurzaming

Vrijdag 24 juni 2022 08:19

‌ Gedeputeerde Huib van Essen van Energietransitie roept namens alle provincies en zestig gemeenten politiek Den Haag op om woningverduurzaming te vereenvoudigen. De oproep is bedoeld o...

Lees meer