Tips om uw vakantiegeld verstandig te besteden
Vrijdag 25 mei 2018 09:04:21

In mei (of juni) ontvangen de meeste Nederlanders vakantiegeld. Voor de ene persoon een mooi extraatje voor de ander bittere noodzaak. Met dit stukje extra salaris kunt u veel leuke en noodzakelijke dingen doen. Wij zetten de beste tips om uw vakantiegeld te besteden op een rijtje.

Vakantie

Het is natuurlijk heerlijk om na een jaar hard werken een aantal weken op vakantie te gaan. Even uit het drukke leven en op pad met en tijd voor kinderen, familie en vrienden.

Een vakantie kost vaak veel geld en kunt u dus (deels) met uw vakantiegeld betalen. Met een aantal handige tips kunt u de kosten voor de vakantie verlagen. Hierdoor houdt u vakantiegeld over voor andere zaken.

Bespaartips vakantie

1. Boeken met korting: Houdt aanbiedingen van aanbieders in de gaten en bekijk wanneer u het beste aanbod krijgt. Leden van de Vastelastenbond kunnen online ook vakanties, reizen, hotels, campings e.d. boeken met korting met de Webshop voordeel app. Bovenop alle kortingen krijgt u nog eens 3,5% van uw aankoop terug bij Booking.com, 3% bij Expedia of tot 8% op kampeerartikelen.

2. Goedkope vliegtickets vinden: Tientallen sites bieden tegenwoordig vliegtickets aan, maar allemaal tegen een andere prijs. Hoe vindt u deze beste prijs? Lees ons blog over voordelige vliegtickets.

3. Bel een hotel op: Aanbieders betalen vaak een fee aan bedrijven als Booking.com voor een geboekte hotelkamer. Door het hotel rechtstreeks te bellen krijgt u soms een betere prijs dan dat het online wordt aangeboden.

4. Tank in het buitenland: De brandstofprijzen in Nederland zijn hoger dan in veel andere Europese landen. Dit komt door de accijns en BTW die hier berekend wordt. Tanken in veel andere Europese landen kan u tientallen euro’s schelen op een verre vakantiereis.

Overige tips:

Speciaal voor kampeerders hebben we 8 bespaartips om goedkoper op vakantie te gaan.
Alle overige vakantietips leest u in het blog: vakantie: vaste last of lust?

Sparen

Gaat u niet op vakantie of houdt u vakantiegeld over na uw vakantie dan is sparen een goede optie. Het gespaarde geld kunt u later uitgeven aan andere zaken of alsnog mee op vakantie gaan.

Sparen is nu sowieso slim omdat de prijzen van veel producten gaan stijgen. De kosten van energie en benzine stijgen de komende maanden nog verder en ook voor internet, tv en bellen gaat u meer betalen. Uw maandelijkse kosten gaan dus stijgen.

Vaste lasten

Vakantiegeld wordt ook wel uitgesteld loon genoemd en is dus ook goed te gebruiken voor uw vaste lasten. Verdeel het bedrag over de 12 maanden en u heeft iedere maand iets extra’s te besteden. Zo kunt u uw vaste lasten (maandelijkse kosten) blijven voldoen en voorkomt u dat u in de schulden terecht komt.

Schulden aflossen

Heeft u schulden dan is het een mogelijkheid om met het vakantiegeld dit (gedeeltelijk) af te lossen. Uw schuld daalt en ook vaak de rente die u betaalt. Dit zorgt weer voor lagere maandelijkse kosten. Zo heeft u sneller (blijvend) geld beschikbaar voor leuke dingen en bent u van de schuld af.

Meer informatie over vakantiegeld

Vakantiegeld is in het begin van de 20e eeuw ingevoerd als betaald verlof. Men kon dan doordat geld een aantal dagen betaald vrij nemen. Dit noemt men enkel vakantiegeld. Later werd dit aangepast naar dubbel vakantiegeld, betaalde vrije dagen en daarbovenop een extra bedrag.

Zowel werkende als uitkeringsrechtigende ontvangen vakantiegeld. 82% van de Nederlanders ontvangt het vakantiegeld eens per jaar. Dat extra bedrag is 8% van het bruto jaarinkomen. Over het vakantiegeld wordt ook belasting geheven.

Rekenvoorbeeld vakantiegeld

Hieronder een rekenvoorbeeld van bruto vakantiegeld naar netto vakantiegeld.

U verdient € 2500,00 bruto per maand. Hierdoor bouwt u € 200,- vakantiegeld per maand op. U bruto vakantiegeld is dan € 2400,- per jaar. Uw totale bruto jaarinkomen ( salaris + vakantiegeld) is dan € 32400,-.

Het bruto jaarinkomen valt onder het belastingtarief van 40,85%. Vandaar dat u € 980,40 (40,85% van 2400) belasting moet betalen over uw vakantiegeld. Daarnaast betaalt u nog een verrekening heffingskorting. In dit geval is dat 4,68% en daarmee € 112,32.

In totaal houdt u van de € 2400,- vakantiegeld € 1307,28 over. Dit bedrag krijgt u samen met uw salaris op uw rekening gestort.
 

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

J.Ruis reageerde op Dinsdag 29 januari 2019 22:21:45

velen hebben nog steeds niet in de gaten dat we
en dan heb ik het over gepensioneerde , en mensen met de laagste inkomens ,
volledig onder een financiele dictatuur moeten leven,

robert reageerde op Donderdag 21 juni 2018 13:15:49

belasting op je loon en vacantiegeld en als je er dan wat mee betaalt nog een keer BELASTING

Wilbert Blankenstein reageerde op Vrijdag 01 juni 2018 13:29:39

Het zou getuigen van welwillendheid van deze regering,als zij het vakantiegeld minder zwaar zouden belasten ,teneinde mensen met bv. schulden te ontlasten en dus sneller uit hun problemen te helpen !!!

c v. Baarle reageerde op Woensdag 30 mei 2018 01:57:52

Zo te zien hebben ze mij de afgelopen jaren altijd te weinig betaald en laat je het hun voorrekenen dan nog moet je ze gelijk geven.

Guus reageerde op Dinsdag 29 mei 2018 11:40:28

Hieruit blijkt dus dat onze overheid een selletje rovers zijn. Duurste brandstofprijs in Europa en van je vakantiegeld houd je minder als de helft over. Oplichters!!

C.M. van braak - ten Hove reageerde op Dinsdag 29 mei 2018 09:02:18

Deze punten staan ook allemaal op mijn lijst. Ik zet het op een spaarrekening om iets nieuws te kunnen kopen, bv een auto.
Bekijk ook
Forse prijsstijging internet, tv en bellen
Deze week hebben Ziggo en KPN een nieuwe prijsverhoging aangekondigd. Klanten ontvingen bericht dat de prijzen per 1 juli gaan stijgen. De internet- en tv-abonnementen stijgen met een aantal euro per ...
Gasbesluit brengt bouwwereld in problemen
Vanaf 1 juli mogen er geen nieuwbouw woningen meer gebouwd worden die aangesloten zijn op gas. Dit tot ergernis van projectontwikkelaars, bouwbedrijven en woningcorporaties. Eerder had de over...
Misleiding 'gratis' telefoon aangepakt
Een klant van T-mobile heeft een zaak tegen de provider gewonnen. De klant spande in samenwerking met ConsumentenClaim de zaak aan omdat hij misleid was door de aanbieder met een 'gratis' ...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam