Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door isolatie te laten plaatsen.

Meer informatie

Direct profiteren van  isoleren

Bespaar € 450,- met isolatie

Ontdek de mogelijkheden voor jouw woning.

Selecteer de periode met het bouwjaar van jouw woning!

1918-1945
1945-1975
1975-1983
1983-1990

Meer informatie

Twintig procent woningeigenaren geen geld voor verduurzaming

Donderdag 10 februari 2022 13:31Frank van de Ven
Energiebesparende maatregelen kunnen je energierekening drukken. Veel huishoudens hebben er geen geld voor of betwijfelen de meerwaarde ervan.

Energiebesparende maatregelen kunnen je energierekening drukken. Veel huishoudens hebben er geen geld voor of betwijfelen de meerwaarde ervan.

Eén op de vijf huiseigenaren kan woningverduurzaming niet financieren. Er is onvoldoende spaargeld en lenen is geen optie blijkt uit onderzoek. Woningeigenaren die hun huis wél kunnen verduurzamen en er het geld voor hebben, hebben dan weer weinig interesse in deze investering. De aanpassingen zouden te weinig rendement opleveren, is het idee.

In 2030 wil het kabinet dat anderhalf miljoen woningen verduurzaamd zijn. Dat betekent dat er bijvoorbeeld een warmtepomp geïnstalleerd is of dat er isolerende maatregelen zijn getroffen.

De Nederlandsche Bank (DNB) nam 4,3 miljoen woningeigenaren onder de loep en onderzocht of deze huishoudens woningverduurzaming konden financieren. Twintig procent had onvoldoende financiële middelen voor de toepassing van energiebesparende maatregelen. Voornamelijk jonge huizenbezitters hebben het geld niet om woningverduurzaming te realiseren. Het Rijk en de gemeenten moeten volgens DNB aanvullende maatregelen nemen om deze huiseigenaren te helpen.


Woningverduurzaming

Woningbezitters die wél het geld hebben om hun huis te verduurzamen, zijn niet bijster enthousiast om deze stap te zetten. Dertig procent geeft aan dat ze hun pand niet gaan vergroenen. Slechts twintig procent van de groep met voldoende financiën voor verduurzamen wil hun onderkomen energiezuiniger maken, mits dat niet meer dan 12.500 euro kost. Dat gereserveerde bedrag is lang niet altijd afdoende,

Volgens de DNB is de gematigde interesse te wijten aan het geloof dat woningverduurzaming meer kost dan dat het oplevert. De Vastelastenbond is van mening dat woningverduurzaming juist erg interessant is en weldegelijk voordeel oplevert. De consumentenorganisatie wijst woningeigenaren graag op verschillende duurzaamheidsleningen en andere financieringsmogelijkheden. De plaatsing van zonnepanelen zorgt bijvoorbeeld voor een lagere energierekening en dat is zeker in deze periode een prettig vooruitzicht. Ook woningisolatie is een goede manier om je gas- en stroomverbruik terug te dringen.


Zonnepalen verdienen zich terug

Oprichter Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond nam zelf de proef op de som en liet zonnepanelen plaatsen en andere verduurzamende maatregelen aan zijn woning uitvoeren. Zo koos hij voor isolatie. In een later stadium werden zonnepanelen geplaatst. Een jaar na de uitvoering van de energiebesparende maatregelen, maakte Wolfert de balans op.  Binnen vier jaar verwacht hij de zonnepanelen terugverdiend te hebben. Deze systemen hebben een verwachte levensduur van 25 jaar. Woningisolatie zorgde ervoor dat zijn gasverbruik flink werd teruggedrongen.

Om deze woningverduurzaming te bekostigen, koos Wolfert voor een duurzaamheidslening. Deze lening was relatief eenvoudig aan te vragen. 
Deel dit artikel
Vastelasten besparen met isolatie Vastelasten besparen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Isolatie

De hoge gasprijzen zorgen voor een stagnatie van de verduurzaming van huurwoningen.

Verduurzaming woningcorporaties door hoge gasprijzen op laag pitje

Maandag 25 oktober 2021 14:53

‌ Nu de gasprijzen torenhoog zijn, kiezen veel woningcorporaties ervoor om hun onderhouds- en verduurzamingsplannen niet te versnellen. Er is volgens Aedes simpelweg geen geld voor. De landelijk...

Lees meer
Isolatie is een slimme manier om op je energierekening te besparen, maar niet elke methode is geschikt voor elk huis.

Wat zegt het bouwjaar over de isolatie van je woning?

Vrijdag 29 oktober 2021 08:00

‌Met de stijgende gasprijzen in het vooruitzicht, is woningisolatie een aantrekkelijk idee. Zeker nu er subsidie op wordt gegeven als je er een tweede isolerende maatregel bij toepast. Allemaal...

Lees meer
Belasting op elektra wordt verlaagd om huishoudens tegemoet te komen.

Kabinet compenseert hoge energierekening

Vrijdag 15 oktober 2021 12:39

‌Het kabinet komt huishoudens tegemoet op de hoge energierekening. De energiebelasting en heffingskorting worden aangepast, zodat huishoudens volgend jaar minder betalen voor hun energiere...

Lees meer
Zo is de subsidie geregeld voor isolatie in 2021

Subsidie isolatie 2022

Dinsdag 17 mei 2022 15:32

Van slechte naar goede isolatie gaan, kan je tussen de 600 en 1.900 euro per jaar schelen aan energiekosten. Nu de gasprijzen nog hoger zijn, verdien je de toegepaste isolatiemaatregelen n...

Lees meer