Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

(Voorlopige uitkomst) Prinsjesdag en je portemonnee in 2022

Maandag 20 september 2021 12:09Frank van de Ven
Wat betekent de Miljoennota voor jouw portemonnee?

Wat betekent de Miljoennota voor jouw portemonnee?

Prinsjesdag vindt jaarlijks plaats op de derde dinsdag in september en op deze dag wordt de miljoenennota gepresenteerd. Traditiegetrouw zet de Vastelastenbond voor jou op een rijtje wat de grootste financiële veranderingen zullen zijn. Hogere energierekeningen bijvoorbeeld hebben impact op talloze huishoudens. De stijging van gasprijzen is een heet hangijzer waar politiek Den Haag de handen vol aan heeft.


Toch is het niet alleen maar kommer en kwel stelt het kabinet. Minister Wopke Hoekstra van Financiën schrijft in het voorwoord van de begroting namelijk dat het “opvallend goed” gaat met de Nederlandse economie. Het document heeft de titel ‘Veerkracht en verder bouwen’ meegekregen. "De Nederlandse economie herstelt sneller dan verwacht," laat Hoekstra in het voorwoord weten. "Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt volgend jaar een economische groei van 3,5 procent, er zijn meer vacatures dan werklozen en het aantal faillissementen is historisch laag.”


Stijging koopkracht

Qua herstel blijven de overheidsfinanciën een beetje achter bij de ramingen. In 2021 staat het begrotingstekort op 5,4 procent, terwijl dit tekort in 2022 door het wegvallen van overheidssteun en het aantrekken van de belastinginkomsten 2,3 procent is. Dat is een half procent meer dan een eerdere voorspelling van het CPB.

Dankzij de economische groei daalt de overheidsschuld van 57,5 procent dit jaar naar 56,5 procent volgend jaar. Het CPB schat dat de cao-lonen dit jaar met 2 procent stijgen. Volgend jaar wordt dat percentage 2,2 procent. Omdat de lonen niet veel stijgen en de inflatie oploopt, stijgt de koopkracht maar licht. Volgend jaar wordt deze verhoogd met 0,1 procent.


Inkomen 2022

Nederlanders gaan er gemiddeld 0,1 procent op vooruit. De koopkracht verschilt per inkomensgroep:
 • Alleenverdieners gaan er 0,2 procent op achteruit.
 • Gepensioneerden blijven qua koopkracht gelijk met 0,0 procent.
 • Voor tweeverdieners verandert er ook niets qua koopkracht: 0,0 procent.
 • De koopkracht van gezinnen met kinderen verandert niet en er is geen sprake van een  stijging of daling: 0,0 procent.
 • Werknemers gaan er met 0,1 procent op vooruit.
 • Uitkeringsgerechtigden krijgen te maken met een stijging van 0,1 procent.
 • Alleenstaanden profiteren van een stijging van 0,1 procent.
 • Gezinnen zonder kinderen genieten tevens van een stijging van 0,1 procent.
Het kabinet investeert circa 220 miljoen euro om de koopkracht van sommige groepen niet – of slechts beperkt – te laten zakken.


Energierekening groot probleem

De energie- en gasprijzen gaan zoals gezegd flink omhoog. Dat komt doordat de Nederlandse gasvoorraad voor slechts de helft gevuld is, terwijl er normaal gesproken in deze tijd nog 85 procent over zou zijn.

De verwachting is dat de prijs van gas en energie fors gaat stijgen en dit heeft grote gevolgen voor huishoudens. Sinds 2009 stijgen de overheidsheffingen. Zo’n twaalf jaar geleden betaalde je nog circa 355 euro, terwijl huishoudens dit jaar gemiddeld 755 euro afdragen aan hun energiemaatschappij. Het blijft echter niet bij deze prijsstijging, want ook de netbeheerkosten gingen de afgelopen jaren omhoog.


Klimaat

 • Het klimaat is een belangrijk onderwerp voor de demissionaire regering. Er wordt tussen de 6 en 7 miljard euro uitgetrokken om het klimaatprobleem aan te pakken. Subsidies voor de aanschaf van elektrische auto’s zijn enkele maatregelen die Den Haag neemt. Ook wordt er geld uitgetrokken om woningisolatie te stimuleren en warmtepompen onder de aandacht te brengen.
 • Maatregelen om het stikstofprobleem te bestrijden, schuift het demissionaire kabinet door naar hun opvolgers. Deze problematiek komt op het bordje van het nieuwe kabinet. 

Woningen

 • Er wordt 1 miljard euro gereserveerd voor de bouw van extra woningen. Dit bedrag wordt verdeeld over een periode van tien jaar. Dit betekent dat er jaarlijks 100 miljoen euro aan nieuwbouwwoningen wordt besteed.
 • Voor huurders met woningen die onder de sociale sector vallen, wordt 200 miljoen euro vrijgehouden om de huren te bevriezen.

Miljoenennota

De Miljoenennota bevat de belangrijkste plannen en keuzes van het kabinet voor het komende jaar en geeft aan wat die plannen kosten. Ook beschrijft de nota de financiële en economische situatie van Nederland en de verwachte ontwikkelingen. Dit blog wordt aangevuld zodra de definitieve Miljoenennota bekend is.


Update

De belasting op aardgas stijgt per januari met twee eurocent per kuub. Energiebelasting voor stroom daalt een beetje. Nadat het Klimaatakkoord in 2019 werd getekend, stegen de energiebelastingen op gas met bijna 13 eurocent.

Corona
Door de heersende coronacrisis trekt het demissionaire kabinet een kwart van de begroting uit voor de zorg. Het gaat hier om een bedrag van 93 miljard euro. Circa 2 miljard daarvan is bedoeld voor de aanpak van COVID-19 in de vorm van vaccinaties, teststraten en bron- en contactonderzoek.

Zorgpremie
Het kabinet rekent bij de zorgpremie op een stijging van 2,75 eurocent per maand (al hangt dat van de verzekeraar af). Het eigen risico blijft op verzoek van de Tweede Kamer onveranderd op 385 euro staan. Naar schatting betaal je 100 euro meer aan zorgkosten via premies en belastingen.  
 
Lees ook:
Prinsjesdag 2020 | Miljoenennota 2021: Wat betekent dit voor jouw portemonnee (vastelastenbond.nl)

Bronnen: Parool, RTL Nieuws, Nu.nl, Homefinance, NOS.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Welke woonlasten moet je bij een verhuizing direct regelen? Deze checklist helpt je.

Vaste lasten regelen verhuizing

Woensdag 21 juli 2021 14:11

‌Verhuizen? Denk aan je vaste lasten! We verhuizen gemiddeld acht keer in ons leven. Een nieuwe woning brengt ook nieuwe vaste maandlasten met zich mee. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht o...

Lees meer
Vakantie voorbereiden voor deze zomer. Zo heb je alles goed geregeld in 5 stappen.

5 handige apps voor een onbezorgde vakantie

Maandag 12 juli 2021 12:47

‌Je vakantie voorbereiden gaat dit jaar wat anders dan voorgaande jaren. Wil je op vakantie in corona-tijd en wil je weten hoe je veilig op reis kunt? Deze handige tips kunnen je helpen...

Lees meer
Lege parkeerplaatsen bij autoverhuurbedrijven drijven de prijzen op.

Woekerprijzen autoverhuur vakantie verwacht

Donderdag 01 juli 2021 13:46

‌Prijzen autoverhuur verdriedubbeld door tekort Einde aan de overcapaciteit op de autoverhuurmarkt. De huidige schaarste zorgt voor woekerprijzen. Vooral op de vakantie-eilanden gaan de pr...

Lees meer
Ga je er op vooruit of op achteruit? Je leest de nieuwe regels per 1 juli hier

Financiële veranderingen die invloed hebben op je vaste lasten

Woensdag 30 juni 2021 16:24

Wat verandert er allemaal op 1 juli 2021 en welke invloed heeft het op je financiële situatie? Traditiegetrouw is 1 juli een jaarlijks moment dat veel nieuwe, regels en prijzen&nbs...

Lees meer