Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

Een reactor wordt ook wel nucleaire reactor genoemd en is een installatie waarin nucleaire kettingreacties gecontroleerd kunnen worden uitgevoerd. Door het gecontroleerd uitvoeren van nucleaire splitsingsreacties wordt stoom opgewekt. Deze stoom voert turbines aan. De turbines zijn aangesloten op elektriciteitsopwekkende generatoren.

Door het gebruik van kernreactoren blijft weliswaar qua volume weinig afval over ten opzichte van bijvoorbeeld kolengestookte elektriciteit. Het restafval dát echter overblijft, is radioactief en zal dat nog duizenden jaren blijven. Oók in Nederland is één actieve reactor waar kernenergie wordt opgewekt gesitueerd. Het betreft de kerncentrale Borssele in de provincie Zeeland. Er was tot 2012 sprake van eventuele bouw van twee nieuwe kerncentrales door partijen RWE/Essent en Delta, maar die zijn (voorlopig) van de baan door de tegenzittende economie wereldwijd én nationaal gezien. De kerncentrale van Doodewaard is niet meer actief, maar nog niet ontmanteld. Dat zal pas in 2045 gaan beginnen.

Problemen met reactorenergie

Doordat de veilige opslag en verwerking en het transport van kernafval grote maatschappelijke, veiligheidstechnische en economische kanttekeningen kent, is kernenergie uit reactoren geen populaire keus als het gaat om consumentenenergie in Nederland. Als alternatief voor stroom die door middel van garanties van oorsprong wordt vergroend, kan de Nederlandse energieafnemer ook kiezen voor 100% in Nederland opgewekte groene stroom.

Ook via Vereniging de Vastelastenbond kunt u voor 100% Nederlandse groene stroom kiezen. Mét collectieve korting uiteraard!

Meer informatie over energie

Wilt u meer weten over energie, gas en elektriciteit in Nederland? Bekijk dan de volgende pagina’s eens, of neem contact met ons op om uw vragen persoonlijk te stellen.