Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door isolatie te laten plaatsen.

Meer informatie

Direct profiteren van  isoleren

Bespaar € 450,- met isolatie

Ontdek de mogelijkheden voor jouw woning.

Selecteer de periode met het bouwjaar van jouw woning!

1918-1945
1945-1975
1975-1983
1983-1990

Meer informatie

Update juli 2019: Subsidie SEEH heropend voor huiseigenaren!

Je kunt circa twintig procent subsidie krijgen als je minimaal twee soorten isolatiemaatregelen tegelijkertijd laat uitvoeren. Dan moet je onder meer denken aan dak-, gevel-, vloer/bodem- of spouwmuurisolatie. Het  aanbrengen van HR+ glas behoort ook tot de mogelijkheden. In dit artikel lees je alles over de subsidieregeling en beantwoordt Vereniging de Vastelastenbond de belangrijkste vragen over isolatie.

Waarom subsidie?

De overheid wil de komende jaren stimuleren dat Nederlandse huishoudens en bedrijven minder gas gaan verbruiken (Energieakkoord). Daarom gaat de overheid de inzet van duurzame warmtebronnen stimuleren om huizen en bedrijven te verwarmen en zodoende de CO2-uitstoot terug te dringen. Via een nieuwe subsidieregeling die in september 2019 van kracht gaat, worden particulieren en zakelijke gebruikers die zelf duurzame energie willen opwekken financieel ondersteund. De omslag naar een duurzamere energievoorziening kan zo samen worden gemaakt.

Hoeveel subsidie is er beschikbaar?

In 2019 wordt er weer 84 miljoen euro beschikbaar gesteld. In 2016 was er 61 van in totaal 70 miljoen euro beschikbaar voor subsidies. Hiervan is 4,5 miljoen euro gereserveerd voor procesondersteuning VvE’s en 56,5 miljoen euro voor maatregelensubsidies, waarvan 46 miljoen euro voor eigenaarbewoners en 10,5 miljoen euro voor VvE’s (voor zover het koopwoningen in VvE’s betreft). Meer over de verdeling voor 2019 tot 2021 is te lezen op de website van de RVO. 

Wanneer kan ik subsidie aanvragen? 

Je komt in aanmerking voor subsidie als je besluit om minimaal twee energiebesparende maatregelen te realiseren. Als dat het geval is kan er tevens subsidie worden gevraagd voor aanvullende maatregelen, een energieadvies en een energieprestatiegarantie. Deze nieuwe regeling gaat naar verwachting met ingang van 2 september 2019 van kracht en vervalt op 1 januari 2021. De geldende voorwaarden zijn:

  • Dat je minimaal twee energiebesparende maatregelen neemt.
  • Dat je voor dak- en/of vloerisolatie kiest. Deze maatregel moet in de thermische (buiten)schil van de woning of gebouw genomen worden.
  • Dat je voldoet aan de minimale oppervlakten waarover de energiebesparende maatregelen uitgevoerd worden (zie tabel)
  • Dat je pas bij het nemen van twee of meer energiebesparende maatregelen in aanmerking komt voor meer subsidie. Deze subsidie ontvang je voor extra aanvullende energiebesparende maatregelen of bij aanschaf van het zeer energiezuinig pakket. 
  • Dat je op het moment van de subsidieaanvraag de offerte van de beoogde aannemer met betrekking tot de uitvoering van de maatregelen hebt geaccepteerd. Hierover dien je een verklaring in de subsidieaanvraag af te leggen.
  • Dat overige maatregelen omstreeks augustus 2019 bekendgemaakt worden. 

Hoe vraag ik subsidie aan?

Vraag op 2 september 2018 direct subsidie aan. Dit kan via het digitale portal op de website van Rvo.nl. Hier staat een aanvraagformulier dat je kunt invullen. Het is van belang dat je al akkoord hebt gegeven op de offerte van het isolatiebedrijf dat de werkzaamheden bij jou gaat uitvoeren. Lees meer over de voorwaarden.

De subsidie moet digitaal aangevraagd worden. De aanvraag kan met jouw DigiD en daarbij moet je de volgende zaken meesturen:

  • De offerte waar duidelijk in moet staan:
    • wat het aantal meter is
    • wat de isolatiewaarde per product is dat je laat uitvoeren
    • wat het bedrag is
    • dat de geplaatste handtekening akkoord geeft voor de offerte
  • Het uitvoerdersformulier dat je kunt aanvragen met jouw DigiD en dat door het isolatiebedrijf ondertekend is.
    Je kunt het uitvoerdersformulier voor aanvullende maatregelen hier downloaden

Het is niet zeker of de subsidie wordt toegekend. Je mag de isolatie pas laten uitvoeren, als bekend is of je subsidie ontvangt. Dit krijg je uiterlijk dertien weken na aanvraag per e-mail te horen. Je hebt dan maximaal vier maanden de tijd om het uit te laten voeren.

Hoeveel subsidie kan ik verwachten?

Wanneer je in een hoekwoning woont  en ervoor kiest om zowel dakisolatie als dubbel HR++ glas te plaatsen, kun je ongeveer € 1.180,- aan subsidie verwachten. Het is natuurlijk geheel afhankelijk van het aantal m2 dat jouw woning heeft en waar de isolatie wordt toegepast.

Hoe vaak kan ik subsidie aanvragen?

Per woning mag er maar één keer subsidie worden ontvangen. Dit betekent dat als er al eenmaal subsidie is verstrekt - voor bijvoorbeeld de isolatie van het dak en de vloer - in een latere fase niet alsnog subsidie voor bijvoorbeeld hoogrendementsglas en de isolatie van de spouwmuren kan worden aangevraagd. Zorg er daarom voor dat je goed nadenkt over de energiebesparende maatregelen die je wilt laten uitvoeren. 

Relevante pagina's

Prijzen isolatie

Offerte aanvragen isolatie

Vaak gestelde vragen isolatie

Isolatiesubsidie verlengd!

Bronnen: RVO.nl en Staatscourant.nl