Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

ACM wil extra eisen stellen aan energieleveranciers

Dinsdag 19 juli 2022 16:08Frank van de Ven
In 2021 vielen in een tijdsbestek van een half jaar zes energiebedrijven om en dat moet voorkomen worden. De ACM verscherpt het toezicht.

In 2021 vielen in een tijdsbestek van een half jaar zes energiebedrijven om en dat moet voorkomen worden. De ACM verscherpt het toezicht.

Om de financiële gezondheid van energieleveranciers beter te monitoren, gaat Autoriteit Consument & Markt (ACM) strengere eisen stellen aan bedrijven die elektriciteit of gas leveren aan consumenten. Deze verscherping van de maatregelen is bedoeld om een faillissementsgolf te voorkomen. In 2021 vielen in een tijdsbestek van een half jaar zes energiebedrijven om en dat moet voorkomen worden. De ACM publiceerde recentelijk het document ‘Beleidsregel betrouwbare levering van elektriciteit of gas en continuïteit van energieleveranciers’ op haar website.
 
Het document met beleidsregels geeft aan wat er verwacht wordt van bedrijven die (voor het eerst) energie leveren aan consumenten. De ACM besloot in maart 2022 om extra eisen aan leveranciers in te stellen naar aanleiding van een extern onderzoek naar het toezicht op energieleveranciers. Dat onderzoek werd uitgevoerd door prof. mr. dr. Femke de Vries en prof. dr. Saskia Lavrijssen.

De afgelopen maanden heeft de toezichthouder overleg gepleegd met verschillende partijen in de energiesector. Verder won de ACM advies in bij deskundigen op het gebied van risicomanagement en financieel toezicht.
 

Financiële gezondheid

Alle bedrijven die gas en/of elektriciteit leveren aan consumenten en kleinverbruikers moeten voor een betrouwbare levering zorgen en staan onder direct toezicht van de ACM. In de hernieuwde plannen is het aan leveranciers om hun financiële continuïteit en risicomanagement te versterken. Zo moeten bedrijven aantonen dat ze financieel gezond zijn en over een goed businessplan beschikken. Ook is een verstandige inkoopstrategie een vereiste.
 
Om te bewijzen dat zij ook op lange termijn op een betrouwbare manier energie aan consumenten kunnen leveren, moeten leveranciers regelmatig liquiditeitsprognoses en scenario’s opstellen. Ook dienen alle energieleveranciers een riskmanager in dienst te hebben die scenarioanalyses kan uitvoeren. De ACM geeft betrokkenen tot en met 26 augustus dit jaar de tijd om te reageren op het ontwerp van de beleidsregel. Daarna zal de toezichthouder de beleidsregel opstellen, zodat deze op 1 oktober ingaat.
 

Gebrekkig risicomanagement

Het doel hiervan is energieleveranciers weerbaarder te maken tegen plotselinge inkoopprijsstijgingen op de energiemarkt. Dit biedt geen garantie tegen faillissementen maar kan de kans daarop wel verkleinen. De Vastelastenbond is erg blij met deze ontwikkeling laat directeur Dirk-Jan Wolfert weten: “Ons solvabiliteitsonderzoek, dat we in oktober publiceerde, toonde aan dat veel energiebedrijven er financieel slecht voorstonden. Dat had mede te maken met een onduidelijk en zwak inkoopbeleid en gebrekkig risicomanagement. Het is fijn dat er nu meer aandacht is voor de financiële positie van energiebedrijven.”

Wolfert  vervolgt zijn verhaal: “Het is voor ons als consumentenorganisatie erg belangrijk om te weten welke partijen solvabel zijn. We willen namelijk voorkomen dat we klanten aanmelden bij een energieleverancier die een grote kans heeft om failliet te gaan. Het is aan te raden om voor een maatschappij met een hoge solvabiliteit – of een grote marktspeler – te kiezen. Zo is de consument beter beschermd tegen een mogelijk faillissement.”
 

Zes faillissementen energieleveranciers

Vorig jaar vielen Welkom EnergieAnode EnergieEnstrogaAllure EnergieSEPA Green en FENOR Energie om. Op Allure Energie na, waren de extreem hoge energietarieven de oorzaak van de faillissementsaanvraag. Bij Allure Energie vormde een geschil tussen aandeelhouders de reden om er de stekker uit te trekken.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

In dit blog beantwoordt directeur Dirk-Jan Wolfert de zeven meest gestelde vragen over de switch naar Gewoon Energie.

Alle veelgestelde vragen over de switch naar Gewoon Energie

Dinsdag 19 juli 2022 15:36

‌De Vastelastenbond en Gewoon Energie hebben de handen ineengeslagen en bieden gebruikers van Energie Vanzelf Geregeld een jaarcontract aan. Met dit contract worden klanten beschermd tegen maande...

Lees meer
Het kabinet wil snel met de gasboringen in de Noordzee starten om de gasvoorraad aan te vullen.

Kabinet wil versneld naar gas boren in Noordzee

Dinsdag 12 juli 2022 11:59

‌ Het kabinet wil haast maken met gasboringen in de Noordzee en daarom versneld een vergunning aanvragen. Normaal gesproken neemt een vergunningsaanvraag voor zo’n grootschalig project...

Lees meer
De Vastelastenbond onderzocht de variabele tarieven van 8 grote energieleveranciers en concludeert dat consumenten ondanks overheidssteun nog steeds met een lastenverzwaring te maken hebben.

PERSBERICHT: Variabele energietarieven stegen ondanks btw-verlaging in half jaar tijd 7 procent

Dinsdag 12 juli 2022 07:23

‌ Ondanks de btw-verlaging van 12 procent stegen de variabele energietarieven gemiddeld 7 procent in vergelijking met begin dit jaar. Consumentenorganisatie de Vastelastenbond onderzocht de vari...

Lees meer
Een manier om je te wapenen tegen de energiecrisis en je energierekening te drukken, is door je woning te isoleren.

Franse minister: ‘Europa moet zich voorbereiden op dichte gaskraan’

Maandag 11 juli 2022 09:21

‌De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire denkt dat Europa zich moet klaarmaken voor een wereld zonder Russisch gas. De minister acht het zeer waarschijnlijkt dat Rusland binnenkort stopt...

Lees meer