Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Kabinet wil versneld naar gas boren in Noordzee

Dinsdag 12 juli 2022 11:59Frank van de Ven
Het kabinet wil snel met de gasboringen in de Noordzee starten om de gasvoorraad aan te vullen.

Het kabinet wil snel met de gasboringen in de Noordzee starten om de gasvoorraad aan te vullen.

Het kabinet wil haast maken met gasboringen in de Noordzee en daarom versneld een vergunning aanvragen. Normaal gesproken neemt een vergunningsaanvraag voor zo’n grootschalig project circa zes jaar in beslag maar dat proces moet dus drastisch verkort worden. Door problemen met de Russische gasbevoorrading zoekt Europa naar alternatieve energiebronnen.

Het kabinet wil snel met de gasboringen starten om de gasvoorraad aan te vullen. Deze week komen de meest betrokken bewindspersonen bijeen om dit versnellingsvoorstel van staatssecretaris Hans Vijlbrief (Economische Zaken) te bespreken. De verwachting is dat dit plan wordt overgenomen.
 

 
Dit plan kan veel geld voor Nederland opleveren. Wanneer de gaswinning op zee begint, kan er dankzij het versnellingsplan de komende tien jaar zo’n 6 miljard euro per jaar aan extra gas worden gewonnen. In totaal gaat het om zo’n 60 miljard euro als je van de huidige energieprijs uitgaat. De gasvelden bevinden zich in de Noordzee boven Noord-Nederland, maar ook aan onze westkust richting Engeland.
 

 

Vergunningsaanvragen

Om de vergunningsprocedures voor gaswinning in de Noordzee te versnellen, moet Vijlbrief ervoor zorgen dat meer ambtenaren zich over de vergunningsaanvragen buigen.
 

 
Ook wil de staatssecretaris dat adviesorganen zich aan de wettelijke termijnen houden. Dat moet ook gelden voor Vijlbrief’s eigen ambtenaren. Tot nu toe gebeurde dat onvoldoende waardoor de wettelijke termijnen soms ver overschreden werden waardoor de wachttijden voor een vergunning opliepen tot vijf à zes jaar. De inspraakprocedures veranderen niet.


Gasvoorraad slinkt

De oorlog in Oekraïne is nog in volle gang en ondertussen zet Rusland de gasbevoorrading in als wapen. Europa is sterk afhankelijk van Russisch gas en door de gaskraan steeds dichter te draaien, wordt de machtspositie van Rusland versterkt. Ondertussen zijn Europese landen in rap tempo op zoek naar alternatieve brandstoffen. Dat betekent dat  huidige criteria veranderen.

De Europese Unie heeft recentelijk kernenergie als ‘groen’ bestempeld. Ook aardgas ging er met dit label vandoor. Met deze etikettering moet de rol van kolencentrales teruggedrongen worden. De nieuwbakken groene energiebronnen zijn minder vervuilend dan kolencentrales en worden volop ingezet om de rol van kolen te verminderen. Op het moment van schrijven, maakt Duitsland zich op voor de rantsoenering van gas. Ook Frankrijk denkt dat de gastoevoer vanuit Rusland snel stopt. Italië krijgt ook minder Russisch gas binnen nu gasproducent Gazprom de gasleveringen aan Italië met ongeveer een derde vermindert. In juni werden de gasleveringen vanuit Rusland aan Italië al gehalveerd.
 

 

Onderhoud Nord Stream 1

Sinds maandag 11 juli is gaspijplijn Nord Stream 1 - die loopt van Rusland naar Duitsland via de Oostzee - tien dagen dicht vanwege jaarlijks onderhoud. De gasstroom zal in de ochtend van 21 juli weer op gang komen. Europa is echter bang dat Moskou na afloop van het onderhoud volledig stopt met de levering van gas aan Duitsland. Deze stopzetting wordt gezien als vergelding voor de westerse sancties vanwege de invasie van Oekraïne.

Als Duitsland geen Russisch gas krijgt, betekent dat volgens economen dat er een forse krimp van de grootste economie van Europa ontstaat. Ook Italië zal in een recessie belanden als Moskou de gaskraan volledig dichtdraait, denkt de Italiaanse centralebankpresident Ignazio Visco.


Bescherm jezelf tegen prijsstijgingen

Consumenten kunnen zichzelf beschermen tegen forse tariefwijzigingen door hun energiecontract of variabele tarief continu onder de loep te nemen. Door over te stappen naar de meest voordelige energieleverancier kunnen de klappen deels opgevangen worden. Op jaarbasis kun je 1.500 euro besparen door te veranderen van leverancier. Geen tijd? Geen nood! De Vastelastenbond heeft de dienst Energie Vanzelf Geregeld opgezet om consumenten te helpen besparen op hun energierekening. Ervaren experts verkennen dagelijks de markt en zetten klanten over naar de meest voordelige contracten of variabele tarieven.

Een andere manier om te besparen, is door woningisolatie toe te passen. Door je huis goed te isoleren houd je de koude buiten en de warmte binnen. In de warme zomermaanden houd je de koelte juist langer vast als je woning goed geïsoleerd is. Ook de plaatsing van zonnepanelen is een goede optie om op je energierekening te besparen. Voordat je erover nadenkt deze systemen te installeren, is het belangrijk om na te gaan of je dak wel geschikt is voor zonnepanelen en of je huis voldoende geïsoleerd is.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

De Vastelastenbond onderzocht de variabele tarieven van 8 grote energieleveranciers en concludeert dat consumenten ondanks overheidssteun nog steeds met een lastenverzwaring te maken hebben.

PERSBERICHT: Variabele energietarieven stegen ondanks btw-verlaging in half jaar tijd 7 procent

Dinsdag 12 juli 2022 07:23

‌ Ondanks de btw-verlaging van 12 procent stegen de variabele energietarieven gemiddeld 7 procent in vergelijking met begin dit jaar. Consumentenorganisatie de Vastelastenbond onderzocht de vari...

Lees meer
Een manier om je te wapenen tegen de energiecrisis en je energierekening te drukken, is door je woning te isoleren.

Franse minister: ‘Europa moet zich voorbereiden op dichte gaskraan’

Maandag 11 juli 2022 09:21

‌De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire denkt dat Europa zich moet klaarmaken voor een wereld zonder Russisch gas. De minister acht het zeer waarschijnlijkt dat Rusland binnenkort stopt...

Lees meer
Er wordt 550 miljoen euro extra gereserveerd voor de energietoeslag laat minister Carola Schouten (Armoedebestrijding) aan de Tweede Kamer weten.

Kabinet verhoogt alsnog energietoeslag voor arme huishoudens

Vrijdag 08 juli 2022 12:07

‌Het kabinet helpt arme huishoudens door de energietoeslag op te hogen. Deze ondersteuning wordt gefinancierd uit de extra inkomsten die naar verwachting binnenkomen als gevolg van de hoge gaspri...

Lees meer
De komende jaren zijn gas- en kerncentrales nodig om kolencentrales te vervangen.

Europese Unie bestempelt gas en kernenergie voortaan als groen

Woensdag 06 juli 2022 16:20

‌ De Europese Unie (EU) bestempelt het gebruik van aardgas en kernenergie voortaan als duurzaam. Beide brandstoffen krijgen een groen label in het classificatiesysteem dat voor beleggers e...

Lees meer