Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door isolatie te laten plaatsen.

Meer informatie

Direct profiteren van  isoleren

Bespaar € 450,- met isolatie

Ontdek de mogelijkheden voor jouw woning.

Selecteer de periode met het bouwjaar van jouw woning!

1918-1945
1945-1975
1975-1983
1983-1990

Meer informatie

Natuurvriendelijk isoleren is goed voor milieu én portemonnee

Woensdag 17 april 2024 09:29Frank van de Ven
Bij spouwmuurisolatie moet je rekening houden met beschermde dieren en daarom stelde de Raad van State deze zomer de zeer prijzige natuurtoets verplicht.

Bij spouwmuurisolatie moet je rekening houden met beschermde dieren en daarom stelde de Raad van State deze zomer de zeer prijzige natuurtoets verplicht.

Bij spouwmuurisolatie moet rekening gehouden worden met beschermde dieren en dat is dan ook de reden dat de Raad van State vorig jaar de natuurtoets verplicht stelde. Aan dit onderzoek hangt een prijskaartje van duizenden euro’s en dat weerhield veel mensen ervan om voor woningisolatie te kiezen. Er is gelukkig een oplossing in de vorm van natuurvriendelijk isoleren. Deze werkwijze voorkomt dat voor elke woning apart ecologisch onderzoek nodig is. Isolatie Centraal werkt al volgens deze methodiek legt woordvoerder Thomas Siemons uit.

Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof gingen aan de slag met de ontwikkeling van deze tussentijdse werkwijze van natuurvriendelijk isoleren. Voor de middellange termijn worden landelijk zogenaamde ‘Soortenmanagementplannen’ (SMP’s) uitgerold. Via deze SMP’s wordt door gemeenten op gebiedsniveau een ontheffing van de wet natuurbescherming opgezet. Hiervoor trok het ministerie in 2023 zo'n 44 miljoen euro uit. De regeling werd in november opengesteld. Dit jaar moet een tweede tranche worden opengesteld.

Natuurvriendelijk isoleren is bedacht door de provincie Utrecht. Dankzij deze werkwijze is het voor gemeenten en hun inwoners eenvoudiger om huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen bij spouwmuurisolatie te beschermen. Isolatie Centraal werkt al volgens deze methodiek. “Natuurvriendelijk isoleren houdt in dat we rekening houden met de aanwezigheid van kleine vogels en vleermuizen”, zegt Siemons. “Deze dieren wonen onder daken en in spouwmuren van huizen. Vaak zonder dat de bewoners dat weten. Voordat we gaan isoleren, zorgen we ervoor dat de dieren kunnen wegvliegen en daardoor niet om komen bij de werkzaamheden.”


Diervriendelijk isoleren

Vleermuizen en vogeltjes zoeken dagelijks naar eten. “Als zij insecten gaan zoeken, zorgen wij ervoor dat ze de woning niet meer in kunnen. We maken de openingen onder de dakrand dicht of plaatsen flappen voor de opening van de spouwmuur. Zo kunnen vogels en vleermuizen hun hol verlaten, maar niet meer terug naar binnen. Na dit proces dat we het natuurvrij van de woning maken noemen, gaan we isoleren”, verduidelijkt Siemons.  
 


 
Een klein deel van de woning wordt niet geïsoleerd en expres vrijgelaten voor de dieren, terwijl de rest van het huis dus wel geïsoleerd wordt. Siemons: “We houden kleine ruimtes in de spouw vrij voor de dieren, zodat ze daar kunnen nesten. Het is ook mogelijk om nestkastjes te plaatsen. Zo profiteren de bewoners van isolatie, terwijl de beestjes een nieuw onderkomen krijgen.”


Verantwoord isoleren

Isolatie Centraal werkt op landelijke schaal met deze methodiek: “Dat betekent dat wij overal in Nederland natuurvriendelijk isoleren. Wij vinden het belangrijk dat we ons werk op een verantwoorde manier kunnen uitoefenen met respect voor mens en dier. Deze manier van natuurvriendelijk isoleren past daar perfect bij.”
 
Het team van Isolatie Centraal volgde een intensieve training en staat in nauw contact met een ecoloog. Natuurvriendelijk isoleren is in vergelijking met het uitvoeren van een natuurtoets veel goedkoper. “We moeten een dag extra ter plaatse komen. Het natuurvrij maken van een tussenwoning kost tussen de 250 en 300 euro. Hoekwoningen en vrijstaande woningen zijn een stukje duurder, maar blijven altijd wel onder de 1.000 euro. Je weet dan dat er op een verantwoorde manier geïsoleerd wordt. Het aanvragen van een verplichte natuurtoets kost duizenden euro’s en is een tijdrovend proces dat jaren in beslag neemt.”


Vlot en milieuvriendelijk

Natuurvriendelijk isoleren is niet alleen veel voordeliger dan de natuurtoets, maar ook veel sneller. “We maken vier dagen voordat de isolatieklus plaatsvindt de woning natuurvrij. We geven de dieren de tijd om de woning te verlaten om voedsel te zoeken. Dat doen we buiten het broedseizoen en de winterrust van de vleermuizen”, besluit Siemons.

Meer weten? Vraag een gratis adviesgesprek aan met onze partner om je mogelijkheden te ontdekken.
 
Deel dit artikel
Vastelasten besparen met isolatie Vastelasten besparen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Isolatie

Isolatie Centraal werkt volgens de methode van natuurvriendelijk isoleren.

Verantwoord en vleermuisvriendelijk isoleren? Kies voor verantwoorde woningisolatie

Dinsdag 17 oktober 2023 15:13

‌Bij spouwmuurisolatie moet je rekening houden met beschermde dieren en daarom stelde de Raad van State deze zomer de zeer prijzige natuurtoets verplicht. Het prijskaartje van duizenden euro&rs...

Lees meer
Ruim 1.100 mensen die binnen twee jaar een huis willen kopen of al een koopwoning bezitten, willen een woning met label A of hoger blijkt uit het onderzoek.

Merendeel woningzoekers alleen geïnteresseerd in energiezuinig huis

Donderdag 28 september 2023 09:08

‌De meeste woningzoekers willen alleen energiezuinige huizen met een hoog energielabel, blijkt uit onderzoek. Ruim 1.100 mensen die binnen twee jaar een huis willen kopen of al een koopwoning b...

Lees meer
De natuurtoets was eerder dit jaar in het nieuws, omdat er voortaan strengere regels voor gelden. Alle vleermuissoorten zijn beschermd, omdat ze een belangrijke rol in het ecosysteem spelen.

Hoe zit het met die natuurtoets als je jouw bestaande huis wilt isoleren?

Maandag 25 september 2023 10:39

‌De Raad van State bepaalde deze zomer dat er bij het isoleren van bestaande huizen een grondige natuurtoets moet plaatsvinden om vleermuizen te beschermen. Die toets was eigenlijk al verplicht...

Lees meer
Het verduurzamen van je woning begint meestal bij isoleren. In dit blog geven we nuttige tips over isolatie en ontdek je hoe je zonder een cent uit te geven je energierekening verlaagt.

Doorpakken op Duurzame Dinsdag! Isolatie eerste stap woningverduurzaming

Dinsdag 05 september 2023 10:45

‌Dinsdag 5 september 2023 gaat de boeken in als Duurzame Dinsdag en dat betekent dat er extra wordt stilgestaan bij het belang van verduurzaming. Door bijvoorbeeld je woning op te knappen, kun ...

Lees meer