Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Miljoenennota: koopkracht gaat 1,8 procent omhoog in 2024

Maandag 18 september 2023 11:47Frank van de Ven
De Miljoenennota is traditiegetrouw uitgelekt. In dit blog lees je wat er op Prinsjesdag – dinsdag 19 september – bekend wordt gemaakt.

De Miljoenennota is traditiegetrouw uitgelekt. In dit blog lees je wat er op Prinsjesdag – dinsdag 19 september – bekend wordt gemaakt.

Volgend jaar stijgt de koopkracht gemiddeld met 1,8 procent en om mensen met lage inkomens te ondersteunen te komen, trekt het demissionaire kabinet 2 miljard euro uit voor armoedebestrijding. Dit staat in de Miljoenennota die traditiegetrouw is uitgelekt. In dit blog lees je wat er op Prinsjesdag – dinsdag 19 september – bekend wordt gemaakt.

De koopkrachtcijfers van alle inkomensgroepen gaan erop vooruit. Gezinnen met kinderen gaan er in 2024 met zo’n 2,4 procent het meest op vooruit. Daarna volgen hogere inkomens met 1,5 procent. De laagste inkomens krijgen er 1 procent bij, terwijl uitkeringsgerechtigden er 0,7 procent bijkrijgen.
 

8 opvallendheden Prinsjesdag

  • Het kabinet steekt 2 miljard euro extra in armoedebestrijding.
  • De zorg- en huurtoeslag gaan omhoog.
  • Het kindgebonden budget stijgt.
  • Hogere (midden)inkomens betalen meer belasting.
  • Maandelijkse zorgpremie wordt gemiddeld 12 euro duurder.
  • Tabak en alcohol worden duurder.
  • Belasting op brandstof stijgt.
  • Tarieven verkeersboetes stijgen tien procent.


Armoedebestrijding

Omdat het kabinet demissionair is, is de begroting vrijwel beleidsarm. Voor armoedebestrijding maakt het kabinet een uitzondering. Als de overheid niet in actie komt, is de verwachting dat het aantal Nederlanders dat in armoede leeft volgend jaar het miljoen aantikt. De Tweede Kamer drong er daarom bij het demissionaire kabinet op aan om met maatregelen te komen om dat te voorkomen. Het kabinet trekt ook 30 miljoen euro per jaar uit voor armoedebestrijding in het Caraïbisch deel van het koninkrijk.
 

Zorg- en huurtoeslag

Mensen die in een huurhuis wonen en recht hebben op huurtoeslag, krijgen een extraatje. De maximale huurtoeslag stijgt volgend jaar met 416 euro. Daarnaast blijft het Tijdelijke Noodfonds Energie ook in 2024 beschikbaar. Dit noodfonds is opgezet om mensen met lage inkomens te helpen om hun energierekening te betalen.


Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget wordt verhoogd. Het kabinet heeft daar een bedrag van 1,1 miljard euro voor gereserveerd. Het maximale bedrag voor het eerste kind gaat met 750 euro omhoog, voor het tweede kind en verder met 883 euro.


Belastingverhoging hogere (midden)inkomens

Mensen met een hoger (midden)inkomen gaan meer belasting betalen. Deze belastingverhoging moet de schatkist 1,6 miljard euro opleveren. Werknemers profiteren wel van een verhoging van de arbeidskorting. Dat is een belastingkorting voor werkenden. Deze gaat met 115 euro omhoog. Deze korting geldt voor alle werkende mensen.
 

Stijging zorgpremie

De zorgpremie gaat in 2024 maandelijks 12 euro meer kosten. Het demissionaire kabinet schat dat de maandelijkse basispremie bijna 150 euro bedraagt.


Tabak en alcohol duurder

Roken en drinken wordt een teken van decadentie, want de prijzen voor tabak en alcohol gaan omhoog. Hoeveel meer je voor een pakje sigaretten of een biertje meer betaalt, is nog onduidelijk. De verwachting is dat je voor een pakje shag in 2024 gemiddeld 20 euro betaalt. Voor een pakje sigaretten komt het tarief gemiddeld uit op 10 euro uit. Het kabinet wil met de verhoging van alcoholbelasting 54 miljoen euro jaarlijks extra ophalen. Door de tarieven van sigaretten op te voeren, moet er 46 miljoen euro extra in de schatkist komen.


Belasting brandstof stijgt

Het kabinet onderneemt geen actie om de brandstofprijzen te verlagen. Dat betekent dus dat de belasting op brandstof volgend jaar weer stijgt. Die belasting was tijdelijk verlaagd, maar die prijsverlaging wordt teruggedraaid. Volgend jaar is de verwachting dat je een tientje meer betaalt als je de tank van je auto volgooit.


Tarieven verkeersboetes omhoog

Verkeersboetes stijgen tien procent. De helft van die verhoging is bedoeld om een gat in de rijksbegroting te dichten. Een boete voor door rood rijden, kost volgend jaar 300 euro. Betrapt worden wanneer je achter het stuur zit en belt, kost je 420 euro.


Begroting erg sober

Uit de uitgelekte Miljoenennota blijkt dat de Nederlandse economie volgend jaar met 1,5 procent groeit. De staatsschuld zakt naar 46,9 procent. Het demissionaire kabinet zadelt een nieuw kabinet met grote uitdagingen op. De bodem van de schatkist is in zicht. Er moet heel wat gebeuren om deze weer te vullen.

Rutte IV heeft veel geld uitgegeven aan het klimaat, de toeslagenaffaire en aan Defensie. Om deze gemaakte kosten op te vangen, zijn subsidies geschrapt en werd het plan voor bijna gratis kinderopvang in de ijskast geparkeerd. De Studiegroep Begrotingsruimte tikte het demissionaire kabinet al eerder op de vingers omdat het zijn huishoudboekje niet op orde had.
 

Vastelastenbond over de Miljoenennota

‌Het is goed nieuws dat het noodfonds langer blijft bestaan, maar deze steunmaatregel is voor een selecte groep bedoeld. Het prijsplafond eindigt hartje winter en dat kan grote gevolgen hebben voor mensen met een dynamisch of variabel energiecontract. Zonder bescherming van het prijsplafond is de verwachting dat de tarieven weer boven het plafond uitkomen als de winter aanbreekt.

In de winter stijgt de vraag naar energie en dat zorgt voor hogere energietarieven. “Absolute minima worden door de overheid gecompenseerd met steunmaatregelen, maar dat is helaas niet genoeg”, zegt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond. “Als het prijsplafond eindigt, betekent dat dat er veel huishoudens met een inkomen dat net boven het minimum uitkomt tussen wal en het schip beland.”


Gevolgen beëindiging prijsplafond

Het prijsplafond maakt geen onderscheid en beschermt alle burgers. “Als deze steunmaatregel verdwijnt, is de kans groot dat miljoenen huishoudens hartje winter in de problemen komen”, verduidelijkt Wolfert. “Zonder het prijsplafond zijn consumenten, tijdens de maanden waarin deze overheidssteun het hardst nodig is, overgeleverd aan een ronduit onvoorspelbare energiemarkt. In de winter lopen de energieprijzen vanwege de grote vraag op en dat zorgt voor hogere stookkosten.”

Ondanks de stijging van e koopkracht krijgen Nederlandse huishoudens te maken met fors duurder wordende zaken. “Met oplopende brandstofkosten, hogere zorgkosten en duurder wordende boodschappen trappen we 2024 af. Daar komt waarschijnlijk ook een oplopende energierekening bij. Dit is het moment om nu voor een jaarcontract met vaste, gunstige energietarieven te kiezen.”


Verlaag je vaste lasten

Het is interessant om je vaste lasten onder de loep te nemen om te kijken of je kunt besparen. Door over te stappen van energiecontract of verzekeraar kun je mogelijk veel geld besparen. Geld dat je hard genoeg nodig hebt om alle kosten die op je af komen te betalen.

Om je te helpen besparen op je vaste lasten, is de VasteLastenBundel ontwikkeld. Onze onafhankelijke experts brengen jouw wensen en specifieke situatie in kaart en onderzoeken de markt naar de best passende en meest voordelige verzekeringen. Ook kijken zij na of jouw energiecontract goedkoper kan. Ben je benieuwd naar jouw bespaarmogelijkheden? Vraag dan een adviesgesprek aan bij een van onze bespaaradviseurs. Dat gesprek kost je niks en levert je direct meer duidelijkheid op.
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

De studiegroep vindt dat een nieuw kabinet in elk geval moet voorkomen dat het begrotingstekort verder oploopt. Het team van topambtenaren geeft aan dat er aandacht moet zijn voor de oplopende zorg- en klimaatkosten.

Studiegroep Begrotingsruimte: ‘Kabinet houd je huishoudboekje beter bij!

Woensdag 13 september 2023 11:25

‌ Het volgende kabinet moet de overheidsfinanciën beter op orde brengen en ervoor zorgen dat er vanaf 2028 ruim 17 miljard euro extra in de staatskas zit. Het advies van Studiegroep Begroti...

Lees meer
Zolang er geen nieuw kabinet is, betekent dit dat sommige financiële plannen of dossiers langer op de plank blijven liggen. In dit blog lees je welke plannen er volgend jaar naar verwachting worden doorgevoerd.

Preview Prinsjesdag 2023: Dit betekent de Miljoenennota voor jouw portemonnee

Dinsdag 29 augustus 2023 14:41

‌Op dinsdag 19 september is het Prinsjesdag en wordt het Belastingplan voor 2024 gepresenteerd, maar met een demissionair kabinet aan het roer zitten er haken en ogen aan deze presentatie. Zola...

Lees meer
De internationale olieprijzen stegen in augustus gigantisch dankzij groeiend optimisme over de wereldeconomie waardoor de vraag naar olie groeide.

Olieprijzen schieten de lucht in, benzine tanken wordt nóg duurdere hobby

Donderdag 03 augustus 2023 07:34

‌De adviesprijs voor een liter Euro95 aan de pomp is ruim 2,20 euro. De internationale olieprijzen stegen in augustus gigantisch dankzij groeiend optimisme over de wereldeconomie waardoor de vr...

Lees meer
Door de daling van het aantal consumenten met vast internet ging de omzet die VodafoneZiggo haalde op de consumentenmarkt naar beneden.

Verlies klanten bij vast internet VodafoneZiggo

Dinsdag 25 juli 2023 13:02

‌Telecombedrijf VodafoneZiggo verloor in het tweede kwartaal van dit jaar klanten bij vast internet. Het bedrijf zegt dat dit komt door de sterke concurrentie op dat vlak nu partijen als KPN, Del...

Lees meer