Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op Verzekeringskosten

Bespaar € 200,- op Verzekeringskosten

Verzekerd Zonder Zorgen

Besteed je verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€10,- p.m.
(of €100,- p.j.)

Meer informatie

Leergeld betalen: zoveel kost studeren!

Donderdag 17 augustus 2023 08:42Frank van de Ven
Het Nibud onderzoekt jaarlijks welke kosten studenten kwijt zijn aan studeren en huur. Gemiddeld is een uitwonende student ruim € 1.000,- kwijt per maand aan vaste lasten.

Het Nibud onderzoekt jaarlijks welke kosten studenten kwijt zijn aan studeren en huur. Gemiddeld is een uitwonende student ruim € 1.000,- kwijt per maand aan vaste lasten.

Studeren kost geld, maar welke kosten komen er op je af als je op jezelf wilt wonen en waar moet je rekening mee houden? In dit blog beantwoorden we deze vragen en geven we je ook een aantal nuttige verzekeringstips. Zo kun jij je goed voorbereiden en succes boeken als je aan je nieuwe studie begint!
 
Het Nibud onderzoekt jaarlijks welke kosten studenten kwijt zijn aan studeren en huur. Spoiler alert! (Door)leren, is niet goedkoop! Gemiddeld is een uitwonende student maandelijks ruim € 1.000,- aan vaste lasten kwijt. Gelukkig kun je als student gebruikmaken van studiefinanciering als je een studie op mbo, hbo of universiteit doet. Studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen, zoals de basisbeurs, aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct (OV-kaart). DUO regelt deze studiefinanciering.

Het onderzoek van Nibud geeft aan dat 68 procent van alle ouders financiële ondersteuning bieden aan hun studerende kind(eren). Uitwonende studenten krijgen gemiddeld € 339,- per maand en thuiswonende studenten ontvangen circa € 109,- per maand. Deze bedragen worden naast de studiekosten die ouders eventueel ook voor hun studerende kind betalen, gegeven. 
 

Maandelijkse vaste lasten

Veel ouders zetten al geld apart voor een studie als hun kind nog jong is. Een richtbedrag voor de kosten van studeren is ongeveer 1000 euro per maand. De hoogte van dit bedrag hangt af van de woonsituatie van de student. Ook speelt het niveau van de studie een rol en maakt het uit of er op mbo-, hbo- of wo-niveau gestudeerd wordt. 

In onderstaand schema krijg je een overzicht van alle kosten waarmee je te maken krijgt. Dit overzicht richt zich vooral op uitwonende studenten. De bedragen uit de tabel zijn gemiddelden. Door de inflatie kunnen de uitgaven in deze lijst hoger liggen dan voorgaande jaren.
 
Maandelijkse vaste lasten student 2023
Uitgave
Kosten
Huur
€ 426,-
Boodschappen
€ 173,-
Studieboeken en - benodigdheden
€ 49,-
Vervoer (naast OV-kaart)
€ 72,-
Ontspanning
€ 124,-
Kleding en schoenen
€ 53,-
Zorgverzekering
€ 115,-
Telefoon
€ 19,-
Totaal
€ 1031,-
* Deze tabel is een momentopname. Aan deze gegevens kunnen geen rechten ontleend worden.
 

Top 5 benodigde verzekeringen

Als je op jezelf gaat wonen, is het afsluiten van een inboedelverzekering handig, want dan weet je zeker dat je spullen goed verzekerd zijn. Kies wel voor een buitenhuisdekking, zodat je laptop en smartphone ook onderweg en op andere plekken verzekerd zijn. We hebben een handige tabel voor je gemaakt, zodat je direct ziet waaraan je moet denken op verzekeringsgebied.
 

1. Pas je autoverzekering aan

Als je kind tijdens zijn of haar studietijd regelmatig jouw auto meeneemt, moet hij of zij aangetekend worden als regelmatige bestuurder. Als de student nog geen 24 jaar oud is, kunnen verzekeraars hogere premies vragen. Bij een schade kan er een hoger eigen risico gelden voor jonge bestuurders. Een voordeel van het verzekeren op naam van kinderen is dat ze zelf ook schadevrije jaren en daarmee een korting op hun premie opbouwen.
 

2. Controleer de opstalverzekering

Als je een kamer gaat huren, moet je even checken of de verhuurder een opstalverzekering heeft afgesloten of dat je dit zelf moet regelen.
 

3. Check aansprakelijkheid- en rechtsbijstandverzekering

Controleer je huidige polis van je aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering goed. Uitwonende studenten zijn vaak niet of soms tot een bepaalde leeftijd meeverzekerd bij de ouders.
 

4. Check je reisverzekering

Een reisverzekering vraagt extra aandacht. Het is als student verstandig om voor een doorlopende reisverzekering te kiezen. Wanneer er een spontaan stedentripje geboekt wordt of voor een festival in het buitenland gekozen wordt, is het fijn als zo’n reis goed verzekerd is.
 

5. Vraag zorgtoeslag aan

De meeste studenten kunnen zorgtoeslag aanvragen. Let op! Zorg ervoor dat je deze aanvraag zorgvuldig uitvoert en niet te veel op je rekening gestort krijgt. Je wilt niet ineens het bericht krijgen dat je de 'teveel ontvangen toeslag' moet terugbetalen!
 
Meer advies nodig? Neem contact met ons op!
 
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Verzekeringen

Het uitzoeken van verzekeringen is ontzettend belangrijk, maar ook tijdrovend, ingewikkeld en saai. Veel mensen blijven daarom jarenlang bij dezelfde verzekeraar hangen en laten hun polis ongemoeid.

Altijd de beste verzekeringen zonder kleine letters en lastige polisvoorwaarden te lezen?

Donderdag 24 augustus 2023 08:49

‌Het uitzoeken van verzekeringen is ontzettend belangrijk, maar ook tijdrovend, ingewikkeld en saai. Veel mensen blijven daarom jarenlang bij dezelfde verzekeraar hangen en laten hun polis on...

Lees meer
Krijg jij een staart van verzekeren? In dit blog lees je of een huisdierverzekering de moeite van het afsluiten waard is.

Verzeker jij je viervoeter?

Woensdag 23 augustus 2023 07:42

De huisdierverzekering wint aan populariteit, maar heb je er ook echt wat aan? Help je jouw harige huisgenootje met zo’n verzekering of koop je een kat in de zak? Dit blog is bij de beesten ...

Lees meer
Wat de vijf meest voorkomende schades zijn, lees je in dit blog. Voor het gemak geven we je ook handige tips zodat je bij pech alsnog van een fijne vakantie kunt genieten.

Deze vijf schades worden het meest geclaimd tijdens vakanties

Woensdag 16 augustus 2023 08:36

‌Als je naar het buitenland gaat om vakantie te vieren, sluit je een reisverzekering af, maar ook als je niet over de grens gaat is zo’n verzekering aan te raden. Je kunt ook in eigen lan...

Lees meer
Het onderscheidend vermogen van Verzekerd Zonder Zorgen is dat we jaarlijks je lopende verzekeringen en bespaarmogelijkheden onderzoeken.

Klantvraag: Wat kun je met Verzekerd Zonder Zorgen?

Vrijdag 28 april 2023 10:19

‌Ons Customer Care Team krijgt regelmatig de vraag wat onze service ‘Verzekerd Zonder Zorgen’ precies inhoudt. Een goede vraag verdient een goed antwoord. Met deze dienstverlening l...

Lees meer